Μια επαναστατική ομάδα ακτιβιστών, επιστημόνων, αγροτών και πολιτικών ενώνονται σε ένα παγκόσμιο κίνημα της «Αναγεννητικής Γεωργίας» που θα μπορούσε να εξισορροπήσει το κλίμα μας, να αναπληρώσει τις τεράστιες προμήθειες νερού και να τροφοδοτήσει τον κόσμο

Το δεύτερο μέρος του ντοκιμαντέρ αποτελεί μια έρευνα σε τεχνολογικά αναπτυγμένες χώρες και κατά πόσο έχουν επηρεαστεί από την μετάβαση στο δυτικό τρόπο ζωής. Powaq-Qatsi, oυσιαστικό από τη γλώσσα των Χόπι (powaq =μάγoς + qatsi =ζωή). «Mια ύπαρξη, ένας τρόπoς ζωής πoυ καταναλώνει τη ζωτική oρμή άλλων για να παρατείνει τη δική τoυ ζωή». Εστιάζεται στους ιθαγενείς του Τρίτου Κόσμου, στους αναδυόμενους τρόπους ζωής (στην Ασία, την Ινδία, την Αφρική, τη Μέση Ανατολή και τη Νότια Αμερική) όπως εκφράζονται μέσα από την εργασία και τις παραδόσεις. Αυτό που έχει να πει για αυτές τις κουλτούρες αποτελεί το εμφανές, στη συνέχεια όμως θέλει ανάγλυφα να επιτρέψει ποικίλες ερμηνείες, π.χ. πώς το δέλεαρ της μηχανοποίησης και της τεχνολογίας και η ανάπτυξη των μεγαλουπόλεων καταστρέφουν την αγροτική και άλλη οικονομία μικρής κλίμακας.

Σε μουσική Φίλιπ Γκλας, ένα φιλμο-κονσέρτο με θέμα τον πολιτισμό του 20ού αιώνα και την επίδραση της τεχνολογίας στην καθημερινή ζωή, που χωρίζεται σε τρία μέρη: α) η μετάβαση από την ανθρώπινη γλώσσα σε εκείνη των αριθμών και της εικονικής πραγματικότητας, β) ο αθλητισμός και ο ανταγωνισμός ως υπέρτατες αξίες, γ) οι "ταχύτητες" με τις οποίες τρέχει η ηλεκτρονική εποχή μας.