אחרי הפלישה הנועזת לנורמנדי, קפטן ג'ון מילר מוביל חבורת לוחמים אל מעבר לקווי האויב כדי לחפש צנחן ששלושת אחיו נהרגו בקרב.
נקודת ציון דוקומנטרית זו - אחת ההשתקפויות הקולנועיות הראשונות של זוועות השואה - היא לירית כמו שהיא גראפית, והשפיעה על סרטים עד וכולל "רשימת שינדלר". הבמאי אלן רנה משלב בקונטרסט חד וקשה צילומים ממחנה אושוויץ - שרידי המבנים הריקים ב-1955, והתמונות הקשות והמוכרות לנו משנת שיאו של אתר ההשמדה, 1944.
אפופיאה של דויד לין, על אלה שנפלו בשבי היפני במלחמת העולם השנייה, באחד מסרטי המלחמה המפורסמים ביותר, שהיה בין הראשונים שהצביעו על הבזבוז, הטרגיות והטפשות שבמלחמה. זהו סרט ראווה אינטליגנטי ולי הצליח למזג בו עדינות סובייקטיבית עם סצינת המונים וקרבות. אוסקר לסרט הטוב 1957.
שני צלפים, רוסי וגרמני, במשחקי חתול ועכבר שהם מנהלים במהלך "קרב סטלינגרד".
בכפר קטן ושמרני בצ'כוסלובקיה הכבושה ע"י הגרמנים (במלחמת העולם השנייה), מחליט בחור צעיר, העובד כשוליה בתחנת רכבת, לצאת למסע של שחרור עצמי, בדרך לאיבוד בתוליו. סרטו זוכה פרס האוסקר של גדול במאי צ'כוסלובקיה ג'רי מנזל, ואחת מפסגותיו של הגל החדש הצ'כי בשנות הששים. מבט מלא חמלה ואופטימיות על המצב האנושי, מבוסס על ספרו של בוהמיל הראבל, שכתב גם את "עפרונים על חוט" עליו מבוסס סרט נוסף של מנזל.
מותחן המבוסס על אירועים אשר התרחשו במציאות. בשיאה של מלחמת העולם השניה, חבורה של קצינים גרמניים רמי-דרג מתכננים מזימה להתנקש בחייו של אדולף היטלר, ולהשתלט על הפיקוד הצבאי בכדי לסיים את המלחמה. למבצע ניתן שם הקוד "ואלקירי", על שם תכנית החירום שנועדה לשימוש במקרה של מרד כנגד השלטון הנאצי. תכנית זו הותאמה ע"י המבצעים בכדי לוודא את הצלחתם, אך מסיבות שונות התכנית שהוצאה לפועל ב-20 ביולי, 1944, נכשלה.
סיפורם הטרגי של החיילים הצפון אפריקאים שלחמו לצידה של צרפת במלחמת העולם השנייה. סרטו של ראשיד בושארב מתאר כיצד התנדבו הנכבשים להילחם למען מדינת האם, במחשבה כי התרומה תזכה אותם במעמד שווה בחברה הצרפתית. טעותם מתגלה כשהיחס שהם מקבלים אינו משתווה לאחיהם הלבנים, וכשבשעת הצורך מתייחסים אליהם כאל בשר תותחים. שכתוב ההיסטוריה. סמי נסארי (הנהג המטורף מ"טקסי" הצרפתי) וג'אמל דבוזייה ("אנג'ל-A") מככבים בתפקיד הראשי.
הסרט עוקב אחרי קבוצת וטרנים, פעם לוחמים בצבא האדום וכיום מהגרים תלושים הנלחמים על הזכות להשאיר חותם גם לאחר מותם. הם, אנשי הדור הסובייטי הראשון, חוו על בשרם לא רק את אחת המלחמות הקשות שידעה האנושות, אלא גם את פירוק בריה"מ. כתוצאה מכך הם מצאו את עצמם כאן, בישראל, דחוקים לשולי התרבות הישראלית שאינה חפצה בגיבורים זרים. הסרט מלווה ברגישות ובתבונה את הוטרנים ומציג את המורכבות, הכאב והעלבון הכמעט אילם, לצד שמחת חיים והומור עצמי.