Jake LaMotta on nyrkkeilijä, jonka psykologiset ja seksuaaliset ongelmat purkautuvat väkivaltana niin kehän sisällä kuin ulkopuolellakin. Jaken veljestä tulee hänen kasvavan vainoharhaisuuden ja mustasukkaisuuden uhri, ja viisitoistavuotiaasta tytöstä LaMottan rakkain voitonmerkki.

Erin Gruwell on päätynyt opettajaksi väkivallan ja rotujännitteiden repimään kouluun alueelle, jolla luodit viuhuvat. Hän taistelee välinpitämätöntä järjestelmää vastaan yrittäen tehdä luokkahuoneesta tärkeän paikan oppilaidensa elämässä. Hänen ansiostaan ryhmä ”opetuskelvottomia” nuoria vaihtaa tarinoitaan ja oppii suvaitsevaisuuden voiman, ottaa pirstoutuneen elämänsä jälleen omaan hallintaansa ja muuttaa maailmansa.

Tositarinaan perustuva elokuva Ihmeidentekijä (The Miracle Worker, USA 1962) on kertomus kuuromykästä ja sokeasta Helen Kelleristä ja hänen opettajastaan.Helen Keller (Patty Duke) sairastuu vakavasti pian syntymänsä jälkeen. Hän selviää sairaudesta, mutta jää kuuroksi ja sokeaksi, eikä siksikoskaan opi myöskään puhumaan. Vauvaiästä asti hän on ollut eristettynä hiljaiseen ja pimeään maailmaansa ilman yhteyttä keneenkään.Helenin vanhemmat palkkaavat tyttärelleen kokopäiväisen hoitajan, Annie Sullivanin (Anne Bancroft). Annie on itse saanut vastikääntakaisin oman näkökykynsä, ja hän ymmärtää Helenin ahdingon. Itseään säästämättä hän päättää päästä yhteyteen Helenin kanssa ainoanyhteisen kielen, kosketuksen voimalla ja opettaa tämän pärjäämään maailmassa. Aluksi Helen vastustaa väkivalloin Annien yrityksiä, eihänhän tiedä, mitä tapahtuu. Annie ei kuitenkaan anna periksi, ja pitkän kamppailun jälkeen hänen ponnistelunsa palkitaan.Anne Bancroft ja Patti Duke saivat Oscarit rooleistaan.

Moottoripyöräpäiväkirja kertoo 23-vuotiaan lääketieteenopiskelijan Ernesto "Che" Guevaran ja hänen ystävänsä Alberto Granadon kiehtovasta matkasta halki Etelä-Amerikan 1950- luvun alussa. Käsikirjoitus on huomattavan näytelmäkirjailijan Jose Riveran käsialaa, ja se perustuu Guevaran ja Granadon päiväkirjoihin."Che" Guevaran roolia Moottoripyöräpäiväkirjassa esittää Gael García Bernal, uusi meksikolainen supertähti elokuvista Amores Perros, Ja äitiäs kans ja Isä Amaron rikos. Bernal esittää pääosaa myös Pedro Almodóvarin elokuvassa Huono kasvatus.Moottoripyöräpäiväkirja sijoittuu Argentiinaan, Peruun ja Chileen, ja sen on ohjannut palkittu brasilialainen Walter Salles. Hänen aiempia elokuviaan ovat arvostelumenestykset Central do Brasil ja Behind the Sun.

Sicko – aivan sairasta (tai SiCKO) on ohjaaja Michael Mooren dokumenttielokuva, joka kuvaa kriittisesti Yhdysvaltain terveydenhuoltojärjestelmää. Elokuva sai ensi-iltansa Cannesin elokuvajuhlilla 19. toukokuuta 2007. Yhdysvalloissa se tuli teattereihin 29. kesäkuuta 2007. Suomen ensi-ilta oli 26. lokakuuta 2007.

Stevens, täydellisen brittihovimestarin ruumiillistuma, pitää kaikki talouden langat käsissään moitteettomasti ja tyynen eleettömästi. Talon herra on natseihin yhteyksiä luova lordi Darlington. Talon voimatasapaino järkkyy, kun palveluskunnan ovesta sisään pyyhältää uusi taloudenhoitajatar, jonka energisyys ja neuvokkuus jättävät pian jälkensä taloon. Stevens seuraa ihmeissään uuden taloudenhoitajattaren touhuja, mutta vahvatahtoinen nainen valtaa lopulta pysyvän sijan jäyhän hovimestarin sydämestä. Hienovarainen romanssi alkaa hitaasti kukkia isäntäväen silmiltä piilossa.

Tositapahtumiin perustuva elokuva sijoittuu 50-luvun Uuteen-Seelantiin. Kahden mielikuvitusleikkeihin hurahtavan teinitytön välille kehittyy hullu rakkaus, joka johtaa kauhistuttavaan veritekoon. Splatter-leffoista vielä tuolloin tunnettu Peter Jackson (Taru sormusten herrasta) luo kauniisti vinksahtanutta melodraamaa. Kate Winsletistä tuli sittemmin tähti, Melanie Lynskey päätyi Miehenpuolikkaisiin.

Helen Mirrenin palkittu tulkinta edelleen elävästä Britannian kuningatar Elisabet II:sta on järisyttävä. Ei siksi, että Mirren näyttäisi tismalleen tältä, vaan koska Mirrenin Elisabet on etäinen, pidättyvä ja järkevä – aivan kuten kuningashuoneen edustajan kuuluukin. The Queen kertoo, miten Elisabet ja muu kuninkaallinen perhe reagoivat lyhyen ajan sisällä kahteen dramaattiseen asiaan. Vuonna 1997 valtaan nousee Britannian historian nuorin pääministeri, Tony Blair, ja vain hiukan myöhemmin prinsessa Diana kuolee auto-onnettomuudessa.

Ranskan suuri vallankumous työllistää teloittajia vuonna 1793. Giljotiini uhkaa myös kahta vallankumousjohtajaa, Dantonia ja Robespierreä, jotka ovat ajautuneet melskeissä vastakkaisiin leireihin. Valtataistelu huipentuu kaksintaisteluun, joka otellaan sanan säilällä. Puolalainen Andrzej Wajda ei viitsi seurata faktoja pilkuntarkasti, mutta onnistuu ehkä juuri tämän vuoksi luomaan kiihkeää vallankumoustunnelmaa. Palkintoja tuli roppakaupalla.

The Good Shepherd kertoo CIA:n perustamiseen liittyvistä vaiheista Edward Wilsonin näkökulmasta. Wilson uskoi idealistina lujasti Amerikkaan ja uhrasi kaiken suojellakseen maataan. Elokuvan pääosissa nähdään Matt Damon ja Angelina Jolie. De Niron kiehtova elokuva tarkkailee 1900-luvun Amerikan ulkopolitiikan ja kylmän sodan historiallisia jännitteitä yksilön näkökulmasta. Good Shepherdin tapahtumat ajoittuvat vuosien 1939 ja 1961 välille. Tarinaa kehystää poliittisesti katastrofaalinen Sikojenlahden maihinnousu huhtikuussa 1961. Yhdysvaltojen keskustiedustelupalvelu (CIA) koulutti operaatiota varten varten vastavallankumouksellisista kuubalaisista koostuvan armeijan. Fidel Castron vallankumoushallituksen syrjäyttämiseksi suunnitellun hankkeen epäonnistuminen herätti epäilyn siitä, että CIA:ssa toimiva "myyrä" olisi varoittanut vastustajaa suunnitelmasta.

Yhdysvaltalainen CIA:n agentti palkkaa ranskalaisen urkkijan Devereaux'n. Agentin tehtävänä on lähteä Kuubaan tarkistamaan huhuja, joita kiertelee venäläisistä ohjuksista ja NATOn vakoilijasta, jota kutsutaan nimellä Topaz. Havannassa Deveraux'n tutkimukset muuttuvat vaarallisiksi ja jättävät jälkeensä vallasta syöstyjä hallituksia, murhia, petoksia ja itsemurhia. Saatuaan tehtävänsä päätökseen Devereaux palaa Ranskaan, mutta kun hän aikoo paljastaa kaksoisagentin, vaara ja jännitys kiristyvät äärimmilleen.