Inspirat de romanul lui Mario Puzo, filmul este povestea grandioasă a lui Don Vito Corleone, un mafiot din Sicilia, ajuns cap al unei importante rețele mafiote în America. Filmul prezintă o viziune extrem de realistă a acestei lumi mai puțin accesibile unde cuvântul dat și promisiunile făcute au o valoare capitală, iar onoarea este la mare preț. Din păcate pentru el, în momentul in care viața îi este pusă în pericol, copii săi nu mai pot să stea departe de pericole, fiind antrenați și ei în acest joc extrem de riscant al luptelor între clanurile mafiote din America. Respect, crimă, bani și, mai presus de toate, putere: acestea sunt cuvintele care definesc cel mai bine acest film și acțiunea sa care a făcut lumea filmului să vuiască.

În ceea ce fără îndoială este una dintre cele mai bune continuări de film din toate timpurile, Francis Ford Coppola duce mai departe povestea de proporții epice a trilogiei Nașul cu această poveste despre două generații din familia Corleone aflate la putere. Coppola colaborează încă o dată cu scriitorul Mario Puzo, șlefuind două povești întrețesute, care funcționează în egală măsură ca preambul și continuare a originalului. Prima prezintă umilele începuturi ale clanului sicilian și ascensiunea în New York a tânărului Don Vito, interpretat acum într-un rol secundar premiat cu Oscar de Robert De Niro. A doua prezintă ascensiunea lui Michael, noul Don al clanului.

O poveste înduioșătoare a unui vănzător de cărți italian de origine evreiască care trăiește în propriul să basm. Viața sa creativă și fericită se va opri brusc atunci când toată familia sa este deportată într-un lagăr de concentrare în timpul celui de-al doilea război mondial. În timp ce este închis el încearcă să-și convingă fiul că totul este doar un joc.

Filmul se inspiră din viața cunoscutului compozitor Wolfgang Amadeus Mozart și în mod special din legătura acestuia cu Antonio Salieri. La prima confruntare cu muzica lui Amadeus, Salieri o consideră divină, își dorește și el să compună așa ceva, ca să poată aduce laudă lui Dumnezeu mai bine și este nerăbdător să-l cunoască pe compozitor. După întâlnire însă, el nu-și poate explica de ce Dumnezeu și-a ales ca instrument un așa om vulgar și ridicol. De aici se nasc invidia și gelozia, care în cele din urmă vor duce la răzbunare.

Un scriitor rus, Gorceakov, pleacă pe urmele unui compatriot, un muzician exilat în Italia secolului al XVIII-lea, în scopul scrierii biografiei acestuia. Ajutat de o traducătoare, Eugenia, cu care consumase o poveste de dragoste, el parcurge Italia de nord, de la Roma la Arezzo. Dorul de casă, de Rusia natală macină sufletul lui Gorceakov, paralizându-i orice putere de acțiune, dar și inițiativa de întoarcere acasă. Peregrinările lui alternează între o capelă pictată de Piero della Francesca, Roma și zona piscinei termale a Sfintei Catherina, în care pensionarii hotelului din apropiere vin să se scalde. În acest loc Gorceakov îl descoperă pe Domenico, fost profesor de matematică, un mistic aproape nebun, care meditează la sensul existenței.

Cele ce plutesc spune povestea lui Avram care, aflat la muncă în Europa, bagă de seamă că italienii plătesc bine câinii dresați, dorind să se simtă în siguranță în fața valurilor de emigranți. Aceasta-i ideea cea mare a lui Avram!... Se întoarce în România spre a pune pe picioare o canisă pentru câini de pază, cu gândul de a-i exporta apoi în Italia. Nimerește, însă, în vecinătatea unei tabere de proaspăt expulzați de la Roma. Astfel, volens, nolens, conflictul italian se mută și aici, lângă Dunăre.

1938. Tânăra Ginia tocmai s-a mutat în Torino, unde descoperă lumea fermecătoare a artiștilor și se lasă purtată de prima sa mare iubire.