Tarina aidosta norjalaisesta black metalista ja sen pahamaineisimmista edustajista, joita kiinnosti julkisuus, kirkkojen polttaminen ja murha: MAYHEM. Oslo, 1987. 17-vuotias Euronymous haluaa paeta skandinaavisen kotikaupunkinsa idylliä ja luoda “aitoa norjalaista black metalia” MAYHEM-bändinsä kanssa. Mukaan lähtevät yhtä fanaattiset Dead ja Varg. Bändi uskoo mullistavansa musiikin maailman ja ajautuu yhä syvemmälle mustan metallin dogmaan levittämään pahuuden sanomaa. He alkavat polttaa kirkkoja eri puolilla maata ja varastaa hautakiviä levykauppaansa. Kun media pääsee jäljille ja Euronymous ottaa enemmän kunniaa ryhmän väkivaltaisista teoista kuin ansaitsisi, juuri vankilasta vapautunut Varg järjestää synkän kohtaamisen tasatakseen tilit ja näyttääkseen, kuka on mustan metallin hurjin muusikko.

Alkuteoksen hengelle uskollisessa elokuvasovituksessa kirjailijan alter ego Henry Chinaski paiskii pätkätöitä tehtaissa ja varastoissa rahoittaakseen rakkaita harrastuksiaan: ryyppäämistä, uhkapeliä, epämääräisten naisten kanssa peuhaamista ja ennen kaikkea edellisistä kirjoittamista. Henryn kirjoittamisvimmaa ei lainkaan lannista se, etteivät kustantajat tunnu ymmärtävän miehen värikkäiden ja vahvasti omaelämäkerrallisten tekstien päälle.

Margaret Atwoodin romaanin ensimmäinen filmatisointi valmistui jo vuonna 1990 Volker Schlöndorffin ohjaamana elokuvana. Uskonnollinen äärioikeisto on ottanut vallan tulevaisuuden Yhdysvalloissa, ja nuoren Katen kaltaiset, yhä harvinaisemmat hedelmälliset naiset alistetaan seksuaaliseen orjuuteen ja synnytyskoneiksi.