Η πορεία μιας ομάδας πεζοναυτών προς την πλήρη ηθική και ψυχική πώρωση, από τη σκληρή εκπαίδευση που υφίστανται στο Κέντρο μέχρι την αποστολή θανάτου την οποία αναλαμβάνουν στον πόλεμο του Βιετνάμ.

Γερμανία στις αρχές του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Γίνεται επιστράτευση και ο κόσμος είναι κατενθουσιασμένος. Στους δρόμους επικρατεί πανηγυρικός ενθουσιασμός.Μόνο σε μια αίθουσα του Γυμνασίου ο καθηγητής Κάντορεκ διδάσκει με στόμφο τους μαθητές του, αλλά η φωνή του δεν ακούγεται από τα εμβατήρια. Έχουν αρχαία Ελληνικά και στον πίνακα είναι γραμμένοι οι στίχοι του Ομήρου: Ἄνδρα μοι ἔννεπε, μοῦσα, πολύτροπον, ὃς μάλα πολλὰ................ Μια ομάδα νεαρών Γερμανών πείθονται από τον δάσκαλο τους να καταταγούν ώστε να πολεμήσουν στον Α Παγκόσμιο Πόλεμο. Όμως εκεί θα γνωρίσουν τον τραγικό πρόσωπο του πολέμου.

Όταν οι σύμμαχοι ξεκινάνε τους βομβαρδισμούς στη Ρώμη του Μουσολίνι, η Σεζίρα και η 12χρονη κόρη της, Ροζέτα, ταξιδεύουν με τρένο και πεζές στην επαρχία, στη γενέτειρα τής Σεζίρα. Οι δύο γυναίκες βρίσκουν στέγη και τροφή μαζί με άλλους πρόσφυγες και γίνονται μάρτυρες των φρικαλεοτήτων του πολέμου.

Ένας φιλήσυχος τραπεζικός υπάλληλος καταστρώνει ένα παμπόνηρο σχέδιο: επειδή κανείς δεν θα τον υποψιαστεί, να κλέψει τις ράβδους χρυσού που έχει προσληφθεί να προστατεύει, με τη βοήθεια ανυποψίαστων συνεργατών.

Ο Μπαγκς Μπάνι αντιμετωπίζει δολιοφθορές εν καιρώ πολέμου και απογειώνεται στον αέρα για να πολεμήσει.

Ένας ξακουστός αρματολός, ο Γιάννος, αναγκάζεται να βγει στο βουνό και να γίνει κλέφτης. Μετά την απελευθέρωση επιστρέφει στο χωριό του, όπου το όνομά του, Αστραπόγιαννος, έχει γίνει θρύλος και τα κατορθώματά του τραγούδια. Βλέποντας όμως ότι ο τσιφλικάς της περιοχής, ο Κωνσταντής Βελούσης, έχει πάρει τη θέση του Τούρκου Αγά και ότι καταπιέζει εξίσου τους συγχωριανούς του, δεν διστάζει να συγκρουστεί μαζί του. Σε μια αναμέτρηση, σκοτώνει τον γιο του τσιφλικά και η συνάντησή του με έναν παλιό του φίλο, τον Φώτο, σηματοδοτεί τις επιδρομές κατά των κοτζαμπάσηδων, αλλά μετά από προδοσία, πέφτει στην παγίδα των χωροφυλάκων.