În Tomania dictatorul Adenoid Hynkel declanșează represiunea împotriva evreilor. Frumoasa Hannah și iubitul ei, un frizer care seamănă izbitor cu Hynkel, fug. Frizerul, capturat mai întâi, evadează din lagărul de concentrare și se lovește din greșeală de adevăratul dictator care este arestat în locul lui. De la microfoanele führerului, frizerul transmite lumii un mesaj lung de pace și speranță. Primul film despre care se vorbește în întregime de Chaplin, este o satiră anti-nazistă strălucitoare făcută atunci când armatele celui de-al Treilea Reich subjugaseră întreaga Europă. Printre secvențele antologice se numără dansul lui Hynkel cu globul și duetele cu Napoloni / Mussolini.

Nebunul general Jack D. Ripper inițiază o lovitură nucleară asupra Uniunii Sovietice. De îndată ce se descoperă acțiunile generalului „Buck” Turgidson, o sală de război plină de politicieni, generali și un diplomat rus încearcă cu frenezie să oprească greva nucleară. Aproape de final este o scenă care este probabil cea mai unică neuitat jucare a lui Slim Pickens în cariera sa de film. Peter Sellers joacă roluri multiple în acest film.

O parodie după legendele cavalerești britanice, între care un loc de frunte îl ocupă misiunea pentru Sfântul Graal a regelui Arthur. Acesta și cavalerii mesei rotunde, ieșiți parcă proaspăt dintr-un ospiciu, pornesc într-o călătorie inițiatică, nici ei nu știu de ce, călărind cai imaginari de al căror tropot e responsabil scutierul lui Arthur, ce se numește... Patsy. Ei trebuie sa facă față celor mai grele situații, să reziste fiorosului ... iepure ucigaș, apoi unui cavaler negru ce păzește un podeț peste un pârâiaș de 1 metru lățime și care continuă să lupte și fără brațe, dar și unor discuții pe tema rândunelelor migratoare sau a unor dezbateri pe teme marxiste.

Brian se naște într-un grajd din Iudeea și intră într-un grup de antiromani fanatici, însă mereu este confundat cu un anumit tâmplar.

Shaun trăiește o viață extrem de lipsită de evenimente, care se învârte în jurul iubitei sale, a mamei sale și, mai ales, a bedegii lui locale. Această rutină blândă este amenințată atunci când morții revin la viață și fac încercări obositoare de a lua o gustare de la londonezii obișnuiți.

În timp ce compania lui este în proces de concediere a angajaților, Peter Gibbons decide să nu mai plece la muncă. Când aceste concedieri îi afectează pe doi dintre prietenii săi, cei trei colegi au toată intenția să se răzbune. Pentru a-și atinge obiectivele, ei au apoi ideea să planteze un virus în computerele fostei lor companii pentru a-și deturna banii.

Peisajul politicii interne a Rusiei Sovietice din anii 1950 se transformă într-o comedie neagră în acest film regizat de Armando Iannucci, câștigător al premiilor Oscar și Emmy. În noaptea zilei de 2 martie 1953, un bărbat moare. Un accident vascular cerebral i-a cuprins tot corpul. Se sperie. Este pe cale să își dea ultima suflare și dacă îți joci cărțile corect atunci acest job poate fi al tău. Acest om este Joseph Stalin - dictator, călău, precum și Secretarul General al URSS. Moartea lui Stalin este o parodie despre cele două zile de dinaintea funeraliilor “Părintelui Națiunii”. Zilele care pun în lumină atmosfera sarcastică a nebuniei, depravării și inumanității regimului totalitar. Zilele în care bărbații din jurul lui [Stalin] se vor lupta pentru a-i prelua puterea. Toate acestea bazate pe evenimente adevărate.

Ce te faci, dacă ai fost înger și ai fost dat afară din Rai de Dumnezeu, pentru că ai făcut fapte rele? Aceasta este întrebarea pe care și-o pun doi îngeri păcătoși, al căror aer angelic le ascunde perfect intențiile malefice. Ei încearcă să se întoarcă în Rai, dar o asistentă medicală, un apostol de culoare și o stripteuză, îi urmăresc pentru a le anihila planurile.