De mensheid leeft op een tijdbom. Als de grote meerderheid van de wetenschappers gelijk heeft, rest ons slechts tien jaar om te voorkomen dat de aarde in de ban komt van een golf aan extreme weersomstandigheden met overstromingen, droogte, epidemieën en dodelijke hittegolven. Een catastrofe die we zelf veroorzaken.

Door de ogen van en de herinneringen aan een oudere, bereidt een jonge pinguïn zich voor op zijn eerste reis. De regisseur speelt instinctief in op de mysterieuze oproep die hem inspireert om de oceaan te bereiken, ontdekt de ongelooflijke gebeurtenissen die op hun beurt zijn lot kruisen en zorgen voor zijn voortbestaan en dat van zijn soort. Hij wandelt door de landschappen van Antarctica, voelt de ijzige wind en koude die hem opwacht bij elke stap en duikt met hem, naar de tot nu toe onontgonnen zeebodem.

Een van de meest mysterieuze dieren die in de jungle voorkomen is het dwergnijlpaard - tot 300 kg zwaar, slechts 2 meter lang en 80 cm hoog, en een echte eenling. Sinds de ontdekking in 1844 hebben generaties onderzoekers geprobeerd het in het wild te bestuderen, maar tevergeefs. Hoewel het mogelijk bleek enkele exemplaren voor dierentuinen te vangen, kreeg niemand ze ooit te zien voordat ze al in de val zaten. Ze ontweken de blik van de onderzoekers als fantomen onder de bescherming van het betoverde bos. Dit zijn de allereerste foto's van dwergnijlpaarden in hun natuurlijke omgeving: het regenwoud van West-Afrika. Te midden van verhalen over hun leefgebied geeft de film een ​​eerste indruk van het leven van dit schuchtere wezen. Terwijl hun tien keer zwaardere familieleden luid en gezellig zijn en in open wateren leven, beweegt het dwergnijlpaard zich heimelijk door het dichte struikgewas.

Vaar mee met de man in zijn kano. Op zijn tocht dwars door Nederland, van Lobith tot de Noordzee. De Rijn, één van de machtige aders die ons Nederland hebben gemaakt en gevormd. Een land van water. De rivieren die ons land doorsnijden zijn zoveel meer dan alleen een bak met water die soms vol is en dan weer leeg. Het zijn kraamkamers vol met leven, met zonsondergangen en zonsopgangen die je hart doen overslaan en met een verrassing achter elke rietkraag. Waar mensenhanden hard hebben gewerkt; nevengeulen, overstromingsvlaktes, ontpolderingen. Inrichtingsmaatregelen die vaak vele positieve effecten hebben op alles wat groeit en bloeit.

Korte documentaire: Kitty Tsui, Chinees-Amerikaanse schrijfster, dichter, bodybuilder en lesbische activiste, vertelt over haar aankomst als immigrant in San Francisco en, te midden van de anti-Vietnam-oorlogsprotesten, haar weg vinden naar de staat San Francisco, wat haar op haar pad heeft beïnvloed als activist en dichter. In deze allereerste documentaire over een Chinees-Amerikaanse lesbienne brengt Tsui haar volwassenwording in San Francisco in de jaren zeventig tot leven, haar uitdagingen en haar voortdurende opkomst tot beroemdheid doordat ze werd herontdekt door een hele nieuwe generatie feministen.