Schetsmatige tekeningen in een overzichtelijk kleurenpalet rond citaten van de Franse componist Erik Satie, op de muziek van Parade door het Willem Breuker Kollektief.

Ludwig van Beethoven was letterlijk zijn hele leven op weg naar Symfonie nr. 9. Al in de jaren 1790 had hij Ode aan de Vreugde op het oog, misschien wel het bekendste gedicht van Friedrich Schiller, geschreven op de drempel van de Franse Revolutie (1786). In zijn volwassen en vooral latere jaren nam de dove componist met een scherpe ‘horende visie’ steeds meer afstand van conventionele vormen en genres en schreef hij partijen die de mogelijkheden van de instrumenten van zijn tijd te boven gingen. Hij koesterde het idee van een symfonie met koor minstens enkele jaren. De geschiedenis van de interpretaties van de Negende omvat 200 jaar van duizelingwekkende onthullingen en aanhoudende stagnatie. Uitgevoerd door het musicAeterna-orkest, -koor en gastsolisten onder leiding van Teodor Currentzis, krijgt Beethovens opus magnum de oorspronkelijke ontroering en energie van een recente ontdekking.

In 2005 vierden de Staatsoper Berlin en zijn orkest, de Staatskapelle Berlin onder muzikaal leider Daniel Barenboim, een reeks evenementen om de 80ste verjaardag van de Franse dirigent en componist Pierre Boulez te vieren. Pierre Boulez, al tientallen jaren artistiek verbonden met Barenboim en Berlijn, is een van de meest vooraanstaande componisten en dirigenten van dit moment. Als onderdeel van de viering dirigeerde Boulez een uitvoering van Mahlers 'Resurrection'-symfonie in de Berliner Philharmonie. Met zijn compromisloze benadering van de partituur fascineren de Mahler-lezingen van Pierre Boulez zowel critici als het publiek al lange tijd. Boulez schuwt de geromantiseerde lezingen die gebruikelijk zijn in de uitvoeringstraditie en onthult in plaats daarvan de echte vreugde en terreur in Mahlers grootschalige symfonieën.

Leonard Bernstein voert drie van zijn eigen composities uit met het Israel Philharmonic Orchestra in de Philharmonic in Berlijn.