In februari 1939 vulden meer dan 20.000 Amerikanen Madison Square Garden voor een evenement dat werd aangekondigd als een ‘Pro-American Rally’. Afbeeldingen van George Washington, opgehangen naast swastika’s en luidsprekers, protesteerden tegen de ‘joods gecontroleerde media’ en riepen op tot een terugkeer naar een raciaal ‘puur’ Amerika. Hoofdspreker was Fritz Kuhn, hoofd van de Duits-Amerikaanse Bund. Nazi Town, USA vertelt het grotendeels onbekende verhaal van de Bund, die tientallen afdelingen had in voorsteden en grote steden in het hele land en vertegenwoordigde wat volgens velen een reële dreiging van fascistische subversie in de Verenigde Staten was. De Bund hield gezamenlijke bijeenkomsten met de Ku Klux Klan en organiseerde tientallen zomerkampen voor kinderen rond de nazi-ideologie en beeldspraak. De vermenging van patriottische waarden met virulent antisemitisme bracht netelige kwesties naar voren waar we vandaag de dag nog steeds mee worstelen.

In HyperNormalisation laat Adam Curtis zien hoe we in deze vreemde tijd beland zijn, waarin onzekerheid vele levens bepaalt en zelfs de machthebbers niet weten wat te doen. Er gebeurt van alles dat zich aan onze controle lijkt te onttrekken,

Toen de tragedie haar familie tijdens de financiële crisis trof, moest Alexandria Ocasio-Cortez dubbele diensten in een restaurant draaien om te voorkomen dat ze haar huis werd uitgezet. Na het verliezen van een geliefde aan een te voorkomen medische aandoening, werd Amy Vilela woedend over Amerika's slechte gezondheidszorgsysteem.

In de Verenigde Staten van Amerika investeren lobbyisten, bedrijven en miljardairs miljoenen dollars om ervoor te zorgen dat een geschikte kandidaat, iemand die geneigd is hun persoonlijke ambities en economische projecten te steunen, een verkiezing wint, die onvermijdelijk van invloed is op alles, van de selectie van lokale functionarissen tot de verkiezingen. presidentsverkiezingen, creëert talloze belangenconflicten en ondermijnt wat zogenaamd een modeldemocratie was.

In 2020 beleefde de VS een meervoudige catastrofe: geen enkel ander land ter wereld werd zo zwaar getroffen door de coronaviruspandemie, de economische inzinking was dramatisch, en dat geldt ook voor de stijging van de werkloosheid. Er trok een kloof door de samenleving. Op straat waren er protesten van beide kampen met gewelddadige rellen, autoritaire trekken waren duidelijk zichtbaar in de acties van de leider van de natie. En dit alles midden in het verkiezingsjaar, toen de egocentrische president hevig vocht voor zijn herverkiezing. Vanaf het begin van zijn presidentschap heeft Donald Trump de Amerikaanse samenleving verdeeld, afzonderlijke delen van de bevolking tegen elkaar opgehitst, racisme, haat, vreemdelingenhaat en vooroordelen aangewakkerd, concurrenten beledigd en kritische journalisten gedenigreerd als vijanden van het volk. De documentaire laat zien hoe dit kon gebeuren en welke rol de gerichte desinformatie van bepaalde bevolkingsgroepen via manipulatieve media speelde.

Een auto navigeert langzaam door de kronkelende straatjes en uiteenlopende ethergolven van de Verenigde Staten van Amerika, op zoek naar de littekens van het kapitalisme in natuurlijke landschappen, stedelijke omgevingen, mensen en wilde dieren.

Het gezicht van het drugsgebruik in Amerika verandert. Fentanyl, een zeer verslavende opioïde, vindt zijn weg naar de slaapkamers van tieners, vaak met slechts een paar sms-berichten of een paar tikken op een smartphone. 'Killer High: The Silent Crisis' onderzoekt de drugscrisis en de impact van fentanyl door de ogen van de families die erdoor worden getroffen, de wetshandhavers die het wanhopig van de straat willen krijgen, en de medische professionals die met de dodelijke gevolgen ervan moeten omgaan .