La Guerra Civil espanyola va exercir un fort impacte als artistes de Hollywood. Molts van recolzar campanyes contra la política de no intervenció del govern dels Estats Units, van participar en mítings o van pagar ambulàncies per al bàndol republicà. El documental mostra com es va utilitzar el conflicte a la meca del cinema entre 1937 i 1975.
Vida del fotògraf català Francesc Boix, nascut a Barcelona el 1920 i mort a París l'any 1951. Després de la Guerra Civil Espanyola, l'exili el va portar, juntament amb 7.000 espanyols més, al camp de concentració de Mauthausen. Allà va ser destinat al laboratori fotogràfic, del qual va treure clandestinament més de 2.000 fotografies, en una operació de resistència insòlita en la història de la repressió nazi. Després de l'alliberament, Boix va aportar algunes d'aquestes fotografies al procés de Nuremberg, com a prova acusatòria contra importants membres de la cúpula militar del III Reich.
El paper dels historiadors és clau en la història de la humanitat perquè el seu objectiu és investigar el passat perquè no tornem a cometre els mateixos errors en el futur. A més, sovint treuen a la llum la història de personatges singulars, que per circumstàncies no han rebut el reconeixement merescut, cosa que passa especialment en el cas de les dones. Aquest documental se centra en la feina de la historiadora Aïda Sánchez, que ha rescatat de l'oblit la figura de Dolors Vives Rodon, una de les dones pioneres a pilotar una aeronau al nostre país i a més, amb un paper clau durant la Guerra Civil Espanyola.