Documentaire over de radicale denker Michael Ruppert, verslaggever die zijn visie op de wereld deelt via zijn internetblog.

n deze documentaire wordt de voortschrijdende trend van privatisering van publieke instellingen en vermogen belicht. Deze ontwikkeling heeft inmiddels enorme invloed op economieën in elk deel van de wereld en creëert daarbij een groeiend gevoel van onrecht bij een groot deel van de wereldbevolking.

Wal-Mart is de grootste werkgever van de VS. Het bedrijf breidt zich snel uit in andere werelddelen. Het is berucht om zijn lage lonen en slechte arbeidsomstandigheden. Het bedrijf helpt de overheden met het verlagen van de werkloosheidscijfers: mensen die banen verliezen met redelijke lonen en arbeidsvoorwaarden worden gedwongen om een zogeheten Wal-Martbaan te aanvaarden. Zij komen terecht onder de armoedegrens, zonder behoorlijke verzekeringen, maar in de statistieken tellen zij niet meer mee als werklozen. Deze strategie bedreigt ook Europa. Met persoonlijke verhalen wordt een beeld geschetst hoe Wal-Mart met zijn personeel omgaat.

Freakonomics, gebaseerd op het gelijknamige boek dat een bestseller werd, tracht met economische theorieën complexe vraagstukken te analyseren. Zes documentairemakers krijgen elk een hoofdstuk toegewezen waarin zij op deze manier een reële kwestie behandelen. De overeenkomst tussen Sumo-worstelaars en onderwijzers in Chicago, de link tussen je naam en je financieel gewin, wat maakt nu echt een goede ouder? De relatie tussen de legalisering van abortus en het dalende misdaadcijfer in de jaren '90, etc. Allemaal zaken die worden behandeld uit het oogpunt van Freakonomics.

Een bewerking van het boek van Margaret Atwood, waarin de metafoor van schuldenlast wordt onderzocht.

Zoals de documentaire ‘Tax Me If You Can’ aantoonde, werd de tax shelter in de jaren negentig en het begin van de jaren 2000 een van de grootste verborgen winstcentra van het Amerikaanse bedrijfsleven. De Algemene Rekenkamer schatte dat valse tax shelters de overheid destijds ruim 85 miljard dollar hebben gekost. Correspondent Hedrick Smith sprak met overheidsfunctionarissen, belastingdeskundigen en insiders uit de industrie om deze tax shelters aan het licht te brengen. Zijn berichtgeving leidde hem naar een aantal onverwachte plaatsen – van de stad Dortmund, Duitsland, tot de Kaaimaneilanden. De documentaire onderzocht hoe moeilijk het was voor de Internal Revenue Service om tax shelters te vinden en hoe de tax shelter-golf aanleiding gaf tot een federaal onderzoek. Het ultieme slachtoffer van dit plan, aldus experts in de documentaire, is de eerlijke belastingbetaler die moet goedmaken wat bedrijven niet betalen.