Door een eerdere documentaire van Joshua Oppenheimer gezien te hebben ontdekt een familie hoe hun zoon werd vermoord in 1965-1966 en wie de mannen zijn die hem vermoord hebben. De jongste zoon vraagt zich nu af hoe hij zijn kinderen in een samenleving kan opvoeden waar overlevenden worden geterroriseerd tot stilte, en de moordenaars tot helden.
Twintig jaar na het meest bloedige conflict in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog, start in Den Haag het proces tegen de notoire oorlogsmisdadiger Ratko Mladić. Filmmakers Rob Miller en Henry Singer volgen de rechtszaak vijf jaar lang van dichtbij.
Amá is een lange documentaire die een belangrijk en onverteld verhaal vertelt: de misstanden die de Amerikaanse regering in de jaren zestig en zeventig tegen Indiaanse vrouwen beging: uit hun familie verwijderd en naar kostscholen gestuurd, gedwongen verhuizing weg van hun traditionele land en onvrijwillige sterilisatie. De film is het resultaat van negen jaar nauwgezet en gevoelig werk van filmmaker Lorna Tucker en bevat de getuigenissen van vele indianen, waaronder drie opmerkelijke vrouwen die hun verhalen vertellen – Jean Whitehorse, Yvonne Swan en Charon Aseytoyer – evenals een onthullende en zeldzame interview met Dr. Reimart Ravenholt wiens ideeën over bevolkingscontrole het raamwerk vormden voor een deel van het overheidsbeleid gericht op Indiaanse vrouwen.
In Oeganda zijn met AIDS geïnfecteerde moeders begonnen met het schrijven van zogenaamde Geheugenboeken voor hun kinderen. Omdat ze zich bewust zijn van de ziekte, is het voor de familie een manier om in het reine te komen met de onvermijdelijke dood waarmee ze te maken krijgen. Hopeloosheid en wanhoop worden geconfronteerd door de gezamenlijke inspanning van herinneren en vastleggen, een proces dat onverwachte kracht en zelfs troost in het aangezicht van de dood inspireert.