Waarom verzwakte het Romeinse Rijk, dat vijf eeuwen lang Europa en het Middellandse Zeegebied domineerde, onverbiddelijk totdat het verdween? Archeologen, specialisten in oude pathologieën en klimaathistorici verzamelen nu aanwijzingen die op dezelfde factoren betrekking hebben: een krachtige afkoeling en pandemieën. Een ziekte waarvan de symptomen, beschreven door de Griekse arts Galenus, doen denken aan die van de pokken, trof Rome in 167 en verwoestte al snel het leger. Tegelijkertijd zorgde een plotselinge klimaatstoornis die tot in Eurazië aan de gang was ervoor dat de landbouwopbrengsten kelderden en leidde tot de westwaartse migratie van de Hunnen. Geplaagd door economische en militaire moeilijkheden, van alle kanten aangevallen door barbaarse stammen, stortte het Romeinse bouwwerk geleidelijk in.

Regisseur Ian McNaughton liet de beste sketches uit de tv-serie Monty Python's Flying Circus voor bioscoopgebruik opnieuw opnemen in - wat John Cleese noemde - 'hun natuurlijke omgeving': in echte restaurants, winkels, kantoren en met meer figuranten.

De opvolger van Kormákurs debuutfilm (101 Reykjavík), handelt over de perikelen van een vooraanstaande familie die werkzaam is in de visverwerking in een klein dorp. Þórður, de familiepatriarch, probeert zijn zoon Ágúst, die business-management studeert in Parijs, over te halen om het moeizaam lopende bedrijf te redden van de ondergang. Ágúst heeft echter geen zin in vis, hij schrijft liever liedjes. De oudste zoon Haraldur, die de visafslag runt maar niet het vertrouwen van zijn vader heeft, bekokstooft met zijn zwager een plan om het bedrijf over te nemen. Iedereen lijkt alles van elkaar te weten, zonder dat het gezegd mag of kan worden. Dat verandert in een lange nacht waarin uiteenlopende belangen, geheimen, bitterheid en verborgen lust tot een kookpunt komen.