Meer een experimentele film dan een documentaire over de uitroeiingskampen. Wat vooral opvalt is de perfectie: het fraaie commentaargeluid van Jean Crayol, zelf ontsnapt uit `de wereld van het concentratiekamp` (onopgesmukt en ongekunsteld zo genoemd door Michel Bouquet, zodat de enorme kracht die daarvan uitgaat, alleen maar groter wordt), volmaakte beheersing van de montage en beklemmende beelden van Ghislain Cloquet en Sacha Vierny. Ook ondraaglijke beelden (van lijken die door bulldozers worden verpletterd) in dit onvergetelijke requiem.
Hoe streng bepaalde kampen ook door de nazi's werden bewaakt, altijd en overal waren er wel enkele vindingrijke en vastberaden mannen die op spectaculaire wijze wisten te ontsnappen.
Deze film vertelt de geschiedenis van Gandhi, één der meest monumentale persoonlijkheden van de vorige eeuw. Hij begon zijn loopbaan als jurist en werd na een jarenlange strijd voor zijn idealen een moderne Messias, wiens passief verzet leidde tot het eind van de Engelse koloniale overheersing in India.
Stationschef in opleiding Milos wil wat bedrevener in de liefde worden en zo ontstaan er in het duffe dorpsstationnetje waar eigenlijk nooit iets gebeurt, een aantal amoureuze verwikkelingen.
Juli 1943. De geallieerden zijn geland in Sicilië. Arturo is verliefd op Flora, de dochter van een restauranteigenaar, maar ze is reeds uitgehuwelijkt aan een maffiabaas. Arturo besluit om de geallieerden te steunen en terug te keren naar Sicilië, wat hij verlaten had om zijn geluk in Amerika te vinden.
Het loopt tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog. De Duitsers hebben het grootste deel van Frankrijk verloren en de geallieerde troepen besluiten hen de beslissende slag toe te dienen. Het plan is duizenden soldaten te droppen achter de linies in Nederland en daar een paar sleutelposten vast te houden, tot er versterking aankomt. De belangrijkste post is de brug bij Arnhem; wanneer deze is veroverd, ligt de route naar het westen van Duitsland open.
Drie individuen dienen een noodlottige beslissing te nemen, waar ze toe veroordeeld zijn. Terwijl ze hun verhaal vertellen wordt de kijker meegenomen naar het eind van de Tweede Wereldoorlog.
Amsterdam, juni 1945. Otto Frank betreedt het huis aan de Prinsengracht, waar hij van 1942 tot 1944 ondergedoken zat met zijn gezin. Op zolder vindt hij het dagboek van zijn dochter Anne en tijdens het lezen kijkt hij terug op hun leven in die tijd, gezien door de ogen van Anne... ... Amsterdam, 1942.
De film volgt Franz Jägerstätter en zijn vrouw Fani die wonen op het idyllische Oostenrijkse platteland en wordt verteld door middel van echte brieven uit de oorlog. Het koppel raakt in strijd met de leden van hun hechte stadje, de kerk, hun regering en zelfs hun vrienden.
Parijs, 1942. De norse slager Batignole ontdekt dat er een paar hammen zijn verdwenen uit zijn slagerij. Door een samenloop van omstandigheden krijgt het joods gezin dat boven de winkel woont de schuld van de diefstal. De familie wordt gedeporteerd, maar het jongste zoontje Simon weet te ontsnappen en staat binnen de kortste keren bij Batignole op de stoep. De oude, onvriendelijke Batignole heeft helemaal geen behoefte aan een klein jochie in zijn slagerij, maar uiteindelijk besluit hij Simon toch te helpen. Hij verstopt Simon bij hem in huis en bedenkt een plan om hem over de grens te smokkelen.
Het is februari 1945. Terwijl de overwinning in Europa eindelijk in zicht komt, woedt de oorlog in de Stille Oceaan in alle hevigheid voort. Eén van de belangrijkste en bloedigste veldslagen speelde zich af op het eiland Iwo Jima. Vijf mariniers en een veldarts van de marine planten de Amerikaanse vlag op de Suribachiberg.
Het verhaal van Louise, een Française, die zich in de Tweede Wereldoorlog nadat haar echtgenoot is vermoord aansloot bij het Franse verzet. Ze wordt vervolgens gerecruteerd door de spionagedienst SOE in Londen. Haar eerste missie houdt in dat ze samen met een door haar samengesteld team gespecialiseerde vrouwen een Engelse speciaal agent uit handen van de Duitsers moeten zien te houden.
1942, de Tweede Wereldoorlog. Grote hoeveelheden munitie en talloze mensenlevens gaan verloren omdat de geallieerden er maar niet in slagen om de Duitse boodschappen te ontcijferen. Omdat dit op termijn wel eens de overwinning van de Duitsers zou kunnen betekenen, wordt een grootscheepse infiltratie-operatie opgezet.
December 1944: de oorlog is zo goed als verloren. Toch wil de Duitse minister van propaganda, Joseph Goebbels het nog niet opgeven. Op nieuwjaarsdag moet de Führer nog eenmaal de mensenmassa moed inspreken. Maar er is één probleem: de Führer kan het niet. Ziek en depressief mijdt hij de openbaarheid. Er is maar één persoon die hem helpen kan; de voormalige toneelspeler Professor Adolf Grünbaum, een jood.