Portugal slaagde erin de hele Tweede Wereldoorlog door te komen zonder ook maar één schot te lossen. Gevangen in een bankschroef tussen de Asmogendheden en de Geallieerden, gebruikte Antonio Salazar, de sterke man van het land, elke truc uit het boek om zijn land er ongeschonden doorheen te loodsen. In deze zenuwoorlog waarin alles mogelijk was, maakte de Portugese dictator op briljante wijze gebruik van het enige beschikbare wapen om de onafhankelijkheid van zijn land te behouden: neutraliteit.
Meer een experimentele film dan een documentaire over de uitroeiingskampen. Wat vooral opvalt is de perfectie: het fraaie commentaargeluid van Jean Crayol, zelf ontsnapt uit `de wereld van het concentratiekamp` (onopgesmukt en ongekunsteld zo genoemd door Michel Bouquet, zodat de enorme kracht die daarvan uitgaat, alleen maar groter wordt), volmaakte beheersing van de montage en beklemmende beelden van Ghislain Cloquet en Sacha Vierny. Ook ondraaglijke beelden (van lijken die door bulldozers worden verpletterd) in dit onvergetelijke requiem.
Hoe konden Hitler en Stalin, gezworen ideologische vijanden, in 1939 tot een geheim pact komen? Het boeiende en gedetailleerde verhaal van het diplomatieke fiasco dat leidde tot de ondertekening van het nazi-Sovjet-pact en de verwoestende gevolgen ervan.
Warschau, 19 september 1940: Witold Pilecki, een Poolse officier, werd gevangengenomen tijdens een aanval van het Duitse leger. Deze man organiseerde alles om gearresteerd te worden, geïnterneerd te worden in Auschwitz en te infiltreren in het vernietigingskamp. Pilecki wil een verzetsnetwerk creëren in het hart van Auschwitz en een opstand van binnenuit uitlokken om de gevangenen te bevrijden. Deze film volgt het verhaal van een van de grootste verzetsstrijders uit de Tweede Wereldoorlog, aan de hand van de compilatie van rapporten die de infiltrant vanuit het concentratiekamp waar hij werd vastgehouden naar Londen smokkelde. Toch zijn de Pilecki-rapporten niet in de geschiedenisboeken terechtgekomen. Waarvoor ? Ze verontrustten de geallieerden, die er in 1945 de voorkeur aan gaven discreet te blijven over wat ze werkelijk ‘wisten’ over Auschwitz. Net als de Sovjets, die de naam van deze figuur van het Poolse verzet graag uit het geheugen wilden wissen.
Het was een vreemde aangelegenheid, vol liefde, lust en wanhoop... Adolf Hitler en Eva Braun, zijn minnares van 1932 tot hun dubbele zelfmoord in Hitlers Berlijnse bunker, een noodlottige dag in april 1945.
Tom Hanks vertelt in deze documentaire over het leven en werk van oorlogsfotografen in de Tweede Wereldoorlog. Zij werken letterlijk in de strijd van leven op dood. De oorlogsmachine draait op volle toeren en zij proberen alle aspecten van het leven in oorlogstijd in beeld te brengen.