Deze documentaire demystificeert de complexe mechanismen die leidden tot het verlies van miljoenen banen en huizen tijdens de recente financiële crisis.

n deze documentaire wordt de voortschrijdende trend van privatisering van publieke instellingen en vermogen belicht. Deze ontwikkeling heeft inmiddels enorme invloed op economieën in elk deel van de wereld en creëert daarbij een groeiend gevoel van onrecht bij een groot deel van de wereldbevolking.

Freakonomics, gebaseerd op het gelijknamige boek dat een bestseller werd, tracht met economische theorieën complexe vraagstukken te analyseren. Zes documentairemakers krijgen elk een hoofdstuk toegewezen waarin zij op deze manier een reële kwestie behandelen. De overeenkomst tussen Sumo-worstelaars en onderwijzers in Chicago, de link tussen je naam en je financieel gewin, wat maakt nu echt een goede ouder? De relatie tussen de legalisering van abortus en het dalende misdaadcijfer in de jaren '90, etc. Allemaal zaken die worden behandeld uit het oogpunt van Freakonomics.