Under 2. verdenskrig viser den amerikanske general Patton sig som en af krigens mest bemærkelsesværdige skikkelser. En usædvanlig soldat, hvis evner er fremragende, men hvis temperament ikke altid lader sig tøjle under de allieredes felttog i Nordafrika og op gennem Europa.
Da 20th Century Fox's direktører første gang så M.A.S.H., var filmen meget tæt på at blive lagt på hylden og aldrig nogensinde blive frigivet. For dét, de så, var bestemt ikke endnu en heroisk portrættering af amerikanske soldater i krig. Derimod havde rebellen Robert Altman skabt en nærmest surrealistisk antikrigsfilm om en flok læger midt i Korea-krigen, der klarer sig igennem blodbadet ved hjælp af grov humor og vanvittige påfund. Det var bestemt ikke hverdagskost i 1969, men filmen ramte plet hos et amerikansk publikum, der var træt af Vietnam-krigen, og den ændrede med ét måden, der blev lavet film på i Hollywood. Det var en modig film dengang og er stadig mere vovet, end langt det meste af det, vi ser i dag.
Det er den spændende fortælling om Stephen Fermoyles liv - en fattig dreng, der bliver katolsk præst og ved sin utrættelighed, retlinethed og superbe intelligens, stiger op gennem vatikanhierakiet, dog ikke uden visse samvittighedskvaler, og ender som USA's yngste kardinal, 44 år gammel. Fortællingen er baseret til dels på kardinal Francis Spellmans liv, New Yorks Ærkebisp (1939-67).