De corruptie gaat dieper dan je ooit zou denken. Een miljardenindustrie waar je nog nooit van hebt gehoord. Dit is de wereld waarin patenttrollen gedijen: een wereld die voor hen is gecreëerd door ons eigen Amerikaanse patentsysteem. U kunt worden aangeklaagd als u op een hyperlink klikt, uw eigen scanner gebruikt of uw wifi deelt! Het klinkt krankzinnig, maar de realiteit is nog gekker. Patenttrollen zoeken naar voor de hand liggende ideeën, patenteren deze en vervolgen vervolgens iedereen waarvan zij beweren dat deze inbreuk maakt op hun idee. De levens en bedrijven van mensen worden vernietigd... en ze hebben geen uitweg. “The Patent Scam” legt de onderbuik van dit systeem bloot, en de mensen die deze praktijk begaan.

De 'gestolen' insider-e-mails die Nicky Hagers bestverkochte verslag van de verkiezingscampagne van National in 2005 informeerden, keren terug in de nieuwe film van Alister Barry (Someone Else's Country) - net op tijd om ons te waarschuwen tegen campagne voerende politici in 2008. Elkaar aanspreken als schooljongen Machiavellis, partijleider Don Brash en zijn adviseurs legden uit hoe ze de grote jongens in Australië en de VS zouden kopiëren om de stemmen te winnen van mensen die nooit het soort beleid zouden steunen dat dergelijke mannen algemeen worden verondersteld te vertegenwoordigen. Het verdelen en veroveren begon in Orewa.

Tussen het einde van de Middeleeuwen en het einde van de 18e eeuw werden ruim 50.000 Europeanen vervolgd, gemarteld en geëxecuteerd op beschuldiging van hekserij. De pogrom werd veroorzaakt door het boek 'Malleus Maleficarum', gepubliceerd in 1486. ​​De gedetailleerde instructies voor het vervolgen en vernietigen van vermeende heksen veroorzaakten een massahysterie.

Frans Bromet volgt verschillende wietkwekers die door een loting zijn aangewezen als eerste leveranciers van legale wiet. Vervolg op de documentaire 'Legale wiet' uit 2021. Tien kwekers zijn door een loting aangewezen als de eerste legale wietkwekers voor een experiment dat vier jaar zou duren. Het gaat om grote ondernemingen waar veel geld wordt uitgegeven om de grote productie van cannabis mogelijk te maken. Maar het werkelijke experiment is nog steeds niet volledig uitgerold. Slechts in een paar steden komt mondjesmaat de legale wiet in de coffeeshops te liggen. De grootste problemen waar de kwekers en verkopers mee te maken krijgen zijn de leveringsvoorraden en de ingewikkeldheid van het track- en trace systeem. Elke verplaatsing van de wiet moet geregistreerd worden. En dat is met een falend computersysteem bijna onmogelijk. De toekomst van het experiment blijft zo, vier jaar na de aankondiging nog steeds zeer onvoorspelbaar.

Op dit moment gebeurt het inkopen van wiet via 'de achterdeur'. Wat legaal wordt verkocht, wordt illegaal ingekocht. Eind 2019 was het startpunt van een vierjarig experiment waarbij onder staatstoezicht gekweekte wiet legaal wordt verhandeld. Dit zou moeten leiden tot minder criminaliteit, en betere kwaliteit wiet met minder schadelijke stoffen. Na een strenge selectieprocedure worden tien telers geselcteerd die deze overheidswiet mogen gaan leveren. Bromet volgt de doorgewinterde kweker John - die zijn kwekerij zo legaal en transparant mogelijk wilde runnen, maar toch alles verloor na een rechtszaak - en de zakenmannen van plan C die voor het eerst wiet willen gaan telen. Daarnaast interviewt Bromet de coffeeshophouders, betrokkenen politici en zowel voor- als tegenstanders. In 2024 is een vervolgdocumentaire gemaakt.