Micha Wertheim grossiert in slimme grappen en aarzelt niet zijn publiek met dubbele bodems in verwarring te brengen. Wie een moraal wil, mag daar zelf naar op zoek gaan, want als Wertheim ergens een hekel aan heeft dan zijn het voorgekookte meningen.
Het kan snel gaan. Het ene moment zit je nog in je overcomplete schuur aan een bromfiets te sleutelen, het andere moment word je opperhoofd van een indianenstam. Maar niet voordat je als trots gezinshoofd met oergezellige kinderen hebt laten zien hoe gastvrijheid bedoeld is. Ondertussen speel je de lead in een musical. Het zou zomaar kunnen. Althans in het absurde universum van komiek, acteur en vlogger Henry van Loon. En in zijn voorstelling Sleutelmoment zou het wel eens allemaal tegelijkertijd kunnen gebeuren.
Een schemerlamp, een magnetron, een wasmachine en een lading schoenen: een hele huisraad staat achter cabaretier Theo Maassen op het toneel opgesteld. Lange tijd weet je niet wat de functie van dit materiaal is, maar gaandeweg de voorstelling Tegen beter weten in kom je erachter dat dit spullen zijn van zijn overleden ouders. Dood, eenzaamheid en de zin van het leven vormen de thema's van Tegen beter weten in. Maassen koppelt dit alles aan gebeurtenissen in onze huidige maatschappij, die zijn eenzaamheid alleen maar doen versterken...De rode draad in het verhaal is het overlijden van zijn ouders en zijn broertje. Meeslepend verhaalt Maassen over het te vroege sterven van zijn moeder, om daar vervolgens incorrect overheen te grappen. De Eindhovense cabaretier laat zien dat hij werkelijk alles met zijn publiek kan doen: hij weet de zaal stil te krijgen met sentimentele verhalen en interessante observaties, om iedereen meteen daarna wéér tot een onbedaarlijk lachsalvo aan te zetten
‘Heh…? 2013? En u bent er nog steeds? Drommels! En vooral: wat nu’? Heel de mensheid keek uit naar het Grote Einde. Eeuwenlang voerden we bewust een economische en ecologische alles-moet-weg-politiek. Opdat alles opgefeest, opgebruikt en uitgegeven zou zijn tegen 2012. Samen telden we af naar de Apocalyps. 3… 2… 1… ! En toen gebeurde er niets. We zijn historisch belazerd! In het ootje genomen door slimme ‘marketingmaya’s’. Grondstoffen, olie, krediet, originele ideeën voor tv-programma’s: het is allemaal uitgeput! Hier zitten we nu met een mondiale kater en een gigantische opkuis. Wat nu?
Theo Maassen zet zijn tanden in zijn allereerste oudejaarsconference. Twaalf maanden, 52 weken, 365 dagen, teruggebracht tot 70 zenuwslopende minuten. Maassen vroeg het jonge supertalent Tim Fransen mee te schrijven, zijn favoriete band Stuurbaard Bakkebaard gaat hem begeleiden. Of het jaar 2013 memorabel wordt is nog maar de vraag. Het is hoe dan ook oudejaarsvoer voor Theo Maassen.
Jarenlang heeft hij gesprekken gevoerd met goede vrienden bij de open haard, tijdens wandelingen en onder het genot van een versnapering. Gedachten-wisselingen over waar we heen zouden kunnen gaan. Als mensheid. Gewoon. Voorbij eten, veiligheid, onderdak. Wat is er voor moois te doen voorbij de Ondergrens? Op naar De Bovengrens. Samen met u wil Lebbis op deze avond kijken naar wat we doen, waarom en waar het heen gaat. Een avond onder vrienden. Meanderend over wat vragen. Hij gaat verhalen vertellen. Hij zal dus veel aan het woord zijn. Maar dat kent u wel van hem. Zo'n avond die voelt als een heerlijke maaltijd met vrienden. Hield hij maar nooit op.
Twee bankjes in een Hollands park. Twee oude vrienden ontmoeten elkaar. Diederik van Vleuten duwt de wagen met baby Spijker erin. Erik van Muiswinkel is ontspannen op weg naar het cricketveld. Een volle theaterzaal neemt zeven kwartier later ademloos van het lachen afscheid van het theaterduo. Gedwongen door een invitatie om in Australië uit te leggen hoe Nederland ervoor staat, spelen Erik en Diederik de bladeren van de bomen, in wat door niemand het Beste Cabaretprogramma van 2007 is genoemd. In Prediker en Hooglied gaat het moderne Nederland grondig op de schop, van het Consultatiebureau tot en met Vincent van Gogh, de Musical; Van Standpunt.nl tot Kapsalon Hair Everywhere: ‘ook voor Uw Naad/het Beste Resultaat’.
Twee mannen, vijf programma's. Mannen van de Wereld waren ze. Mannen op de Maan wilden ze zijn. Mannen met Vaste Lasten werden ze. Maar na Antiquariaat Oblomow en Prediker & Hooglied is hun theatrale pentatlon voltooid. Bijna duizend avonden vol types en ruzies, samenzang en tegenspraak. En nu is het genoeg geweest. Bijna genoeg. Want nog één laatste keer delen ze het stapelbed van hun gezamenlijke bestaan. Nog één keer komt Willem van Hanegem het werk van Tolkien bespreken. Krijgen we bezoek van de Chinese Paul van Vliet-imitator. Horen we dat legendarische Nelson Mandela-lied. Zien we' Afijn, we zien wel. In elk geval gaan we nog één keer twee uur toptheater tegemoet. En daarna zeggen we, dankbaar voor tien jaar cabaretgeschiedenis: Mannen, het allerbeste!
Van Vleuten als de fantasierijke dromer die ideen naar zich toetrekt als een Vaponastrip en Van Muiswinkel, de rechtlijnige cynicus, die niets moet hebben van graancirkels en praten met dolfijnen. Alle onderdelen van het traditionele cabaret komen aan bod, maar het knappe van dit duo is dat ze in alle disciplines uitblinken. Van Vleuten is een begenadigd componist en de liedteksten van zijn kompaan zijn vormvast en spits. Bovendien is Erik van Muiswinkel een getalenteerd typeur en imitator.
Spanning rond de plaatselijke ijsbaan. Binnenkort zal de beroemde Russische kunstschaatsster Ludmila Properova een gastoptreden verzorgen. Ijsmeester Sybe moet alles regelen, maar dat gaat allemaal niet zonder slag of stoot. Afijn. Handen uit de mouwen en zorgen dat dit evenement het dorp definitief op de kaart zet. Oh ja, hoe staat het met het ijs? Heer sta ons bij en laat het vriezen!
In deze afscheidsshow, live opgenomen in het Sportpaleis, ventileert Alex in z’n gekende rock’n’roll comedy stijl nog één keer z’n mening over het Big Brother gevoel dat ons vandaag omringt. De overheid die de hele tijd maar uitmaakt wat goed of slecht is voor ons, de goegemeente die meent mensen te mogen maken of kraken, mediawatchers die ons bepaalde richtingen uitsturen. Over de gestoorde sociale controle die vreemd genoeg samengaat met een vorm van apathie. Wij zijn niet langer generatie x, maar generatie niks.
Tien jaar geleden stond Philippe Geubels voor het eerst op het comedy-podium. Snel daarna was er geen houden meer aan. Een stormachtige doorbraak in Vlaanderen volgde. Vier jaar geleden debuteerde hij in de Nederlandse theaters met "Made in Belgium". Een even stormachtige doorbraak was het gevolg en de tour eindigde met uitverkochte shows in Carré. Nu is het tijd voor "Bedankt voor Alles", een show die de "wereldberoemde" Vlaming in zowel Nederland als België op de podia brengt waarin hij onvermoedde kunsten vertoont...
Toch spijtig van al dat geweld en van de Euro en dat de economie achteruitgaat. Spijtig ook van de bankencrisis en dat er nog altijd mensen criminele feiten plegen om allerhande redenen zoals bijvoorbeeld slecht karakter. Maar ook spijtig van dat religieus extremisme met al zijn ontploffingen en afgunst en van politiek extremisme en van dictators en verdrukking En nu ik eraan denk: spijtig eigenlijk dat politiekers zoveel met politiek bezig zijn in plaats van met ons en wij zoveel met onszelf en met al onze moeilijke problemen in plaats van ja in plaats van wat eigenlijk? ... Spijtig zeg. Spijtig dat we dat niet weten. Spijtig spijtig spijtig In zijn nieuwe voorstelling lost Wim Helsen haast alle problemen op. Opgelucht en vrolijk verlaten de mensen achteraf de zaal.
Cabaretier Pieter Derks rekent in Voor wat het waard is op zijn vrolijke en nuchtere manier af met alles wat wij vanzelfsprekend achten. Met de tijdgeest, de waan van de dag, zijn concurrentie. Maar ook met zichzelf. Hij wringt de zaken eens goed uit, draait ze om en bekijkt ze van allerlei kanten. En dan zet hij alles weer op zijn plek.
Dolf Jansen kijkt terug op het turbulente jaar 2021.
Comedytrain presenteert: Micha Wertheim. Live opgenomen in Toomler.
Comedytrain presenteert: Henry Van Loon. Live opgenomen in Toomler.
De gelauwerde comedian Javier Guzman is ongrijpbaar, zowel voor zichzelf als voor de buitenwereld. In 2002 won hij het Leids Cabaretfestival. Daarna maakte hij drie Sinterklaasconferences voor de VARA en vijf avondvullende shows. In 2007 speelde hij zijn succesvolle programma ‘Delirium’ over zijn toenmalige alcohol- en drugsverslaving waarin hij zichzelf meedogenloos fileerde. ‘Delirium II’ is het onvermijdelijke vervolg op dit spraakmakende en autobiografische programma.
Comedytrain presenteert: Kees Van Amstel. Live opgenomen in Toomler.
Comedytrain presenteert: Marc Scheepmaker. Live opgenomen in Toomler.