De Afrikaanse olifant wordt met uitsterven bedreigd. Documentairemakers Kief Davidson en Richard Ladkani infiltreren in het corrupte en wereldwijde ivoorsmokkelnetwerk en hekelen de meedogenloze stropers.

Bezet Frankrijk tijdens de Tweede Wereldoorlog. Op een internaat op het platteland worden twee jongetjes (waaronder Jean, die joods is) boezemvrienden. Bijna niemand weet van Jeans afkomst, totdat...

In 1983 zijn ongeveer 25.000 kinderen tussen de 5 en 10 jaar uit zuidelijk Sudan gevlucht voor het noordelijke moslimleger, die het doel had om de mannelijke christelijke zwarte bevolking uit te roeien.

Nadat hij tegen de communisten in Finland heeft gestreden keert Max Manus aan het begin van W.O.II terug naar zijn thuisland Noorwegen, dat bezet wordt door de Nazi's.

Brussel, Begijnhofkerk. Migranten organiseren een hongerstaking om aan papieren te komen. Een man sterft. Tunesië, Libië. Een grenskamp van Choucha-vluchtelingen vertelt over de gruwel van het oversteken van de Sahara naar het noorden. Luik. In een vluchtelingencentrum vertelt een man in een luchtkamer over zijn oversteek over de Middellandse Zee. Drie momenten van een strijd om te overleven.

Het verhaal van Louise, een Française, die zich in de Tweede Wereldoorlog nadat haar echtgenoot is vermoord aansloot bij het Franse verzet. Ze wordt vervolgens gerecruteerd door de spionagedienst SOE in Londen. Haar eerste missie houdt in dat ze samen met een door haar samengesteld team gespecialiseerde vrouwen een Engelse speciaal agent uit handen van de Duitsers moeten zien te houden.

Algerije, Juni 1959. Terrien is een idealistische luitenant die het bevel krijgt over één van de Franse eenheden die er in een oorlog verwikkeld zijn. Hij ontmoet er Dougnac, een gedesillusioneerde soldaat. De twee mannen komen ondanks hun verschillende karakters nader tot elkaar als gevolg van de gruwel waar ze in verzeild zijn geraakt.

In de Noord-Afrikaanse woestijn in de Tweede Wereldoorlog probeert een Amerikaans gevechtsvliegtuig dat niet kan opstijgen, een achtervolgende nazi-tank te ontwijken en te vernietigen.

In Oeganda zijn met AIDS geïnfecteerde moeders begonnen met het schrijven van zogenaamde Geheugenboeken voor hun kinderen. Omdat ze zich bewust zijn van de ziekte, is het voor de familie een manier om in het reine te komen met de onvermijdelijke dood waarmee ze te maken krijgen. Hopeloosheid en wanhoop worden geconfronteerd door de gezamenlijke inspanning van herinneren en vastleggen, een proces dat onverwachte kracht en zelfs troost in het aangezicht van de dood inspireert.