Het databedrijf Cambridge Analytica werd in de nasleep van de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016 een symbool voor de duistere kant van social media. Aan de hand van verklaringen van mensen die betrokken waren bij het data-schandaal rond Cambridge Analytica en Facebook wordt een beeld geschetst van de impact die het had op de samenleving.

Documentaire over de schaduwkant van het internet en hoe de rechtsorde in het digitale tijdperk achterloopt. Ondernemer Ross William Ulbricht wordt ervan verdacht het meesterbrein te zijn achter de online drugsmarkt ‘Silk Road’. Toch lijken de Amerikaanse autoriteiten er van alles aan te willen doen om hem strafrechtelijk te vervolgen.

Wanneer een onbekende wandelaar dood wordt aangetroffen in de wildernis van Florida, geven de autoriteiten een schets vrij. Meerdere wandelaars bellen en beweren de man te hebben ontmoet. Er is alleen één probleem: hij heeft nooit zijn naam verteld. Het zou twee jaar duren, duizenden toegewijde internetspeurneuzen en een wetenschappelijk wonder om hem te identificeren, en dan beginnen de problemen pas echt.

Harvard-professor Shoshana Zuboff schreef een monumentaal boek over de nieuwe economische orde dat alarmerend is. 'The Age of Surveillance Capitalism' laat zien hoe de grootste technologiebedrijven met onze data omgaan. Hoe krijgen we weer controle over onze data? Wat is surveillancekapitalisme? In deze documentaire haalt Zuboff de deksel van Google en Facebook en onthult een meedogenloze vorm van kapitalisme waarin geen natuurlijke hulpbronnen, maar de burger zelf, als grondstof dienen. Hoe kunnen burgers weer controle krijgen over hun gegevens?