De film gaat over het proces van mondialisering, gebaseerd op het denken van geograaf Milton Santos, die met zijn ideeën en praktijken het debat over de Braziliaanse samenleving en de constructie van een nieuwe wereld inspireert. Santos bespreekt zijn opvattingen over het belang van het respecteren van verschillen en zijn overtuiging dat een alternatief mondialiseringsmodel alle burgers van de wereld volledig zou kunnen bevrijden. Een illustere aanwezigheid in de sociale wetenschappen van de 20e eeuw, de man die ook wel ‘de filosoof van de geografie’ wordt genoemd, licht op welsprekende wijze het perspectief van de ontwikkelingslanden op het mondiale tijdperk toe.

De regisseur interviewt activisten, politici en historici en combineert dit met archiefbeelden. De titel verwijst naar het dertiende amendement van de grondwet van de Verenigde Staten. In dit amendement worden slavernij en onvrijwillige arbeid per wet verboden.

Robert McNamara was Minister van Defensie tijdens de ambtstermijnen van de presidenten Kennedy en Johnson. Van 1968 tot 1981 was hij president van de Wereldbank. Regisseur Morris belicht via interviews met McNamara zelf en archiefmateriaal het leven van deze controversiele man en benadrukt zijn rol in de Vietnam-oorlog.

Na het Watergate-schandaal in 1972, zoekt de Brit David Frost contact met de Amerikaanse president Nixon. Hij weet hem te strikken voor een aantal zeer spraakmakende interviews.

De film vertelt het verhaal van Harvey Milk (Sean Penn). Harvey Milk was het eerste homoseksuele gemeenteraadslid van San Francisco en was één van de allereerste activisten voor gelijke rechten. Milk leert in deze periode onder andere de activisten Cleve Jones (Emile Hirsch) en Scott Smith (James Franco) kennen waarmee hij verschillende mooie, maar ook dramatische momenten beleeft.

In 1774 wordt Georgiana Spencer (Knightley) – zeventien jaar jong; mooi; goed in vreemde talen, paardrijden en dansen – door haar moeder uitgehuwelijkt aan één van de machtigste mannen van Engeland (Fiennes). Hij wil dat ze voor hem een opvolger baart en is verder meer geïnteresseerd in zijn honden. Georgiana stort zich op het sociale leven van de Engelse upper-class en staat dagelijks in de roddelrubrieken van de krant.

Deze documentaire volgt Les Bleus, het Franse nationale voetbalteam, over een periode van twintig jaar. Net als het Franse volk kennen ook zij hoogte- en dieptepunten. Er zijn momenten van vreugde zoals in 1998, misverstanden zoals in 2006, verdriet zoals in 2010 of hoop in de zomer van 2016.

Als jong meisje krijgt Jeanne D'Arc een visioen, waarin God haar vertelt dat zij uitverkoren is om de Fransen te bevrijden van de Engelsen. Jaren later, als jonge vrouw, bezoekt ze de Franse Dauphin, die wacht met zijn kroning tot koning van Frankrijk totdat de oorlog met de Engelsen is gewonnen. Jeanne legt aan de Dauphin uit wat haar missie is en wordt, na de nodige scepsis, aanvoerster van zijn leger. Als de oorlog eenmaal gewonnen is, krijgt zij echter te maken met achterdocht en verdachtmakingen.

Amerika, de jaren '30. tijdens de depressie is het werk van de vrachtwagenchauffeurs gevaarlijker en zwaarder dan ooit. Ze worden onderbetaald en de staat biedt hen weinig bescherming. Alle arbeiders snakken naar betere werkomstandigheden en er volgen protestmarsen. Ene James R. Hoffa ontpopt zich als hun leider. Als redenaar en gehaaide onderhandelaar, slaagt hij erin meer dan twee miljoen leden te werven voor de vakbond 'Brotherhood of Teamsters'...

Deze documentaire onderzoekt de berichtgeving in de media over de Canadese federale verkiezingen van mei 1979. Gefilmd gedurende een periode van drie weken, wordt op fascinerende wijze gekeken naar journalisten in actie en de politici die proberen de media te manipuleren.

Het adembenemende verhaal van Carl Beech, een voormalige verpleegster uit Gloucester die beweerde dat hij in de jaren zeventig en tachtig seksueel was misbruikt door een groep prominente mannen.