De Kameroense oud-rechtenstudent Paul heeft er een helse tocht door de Sahara opzitten wanneer hij in een provisorisch tentenkamp in Marokko de Duitse filmmaker Jakob ontmoet. Het is het begin van een bijzondere vriendschap, en de start van een indringend relaas over de nog veel zwaardere tocht die Paul te wachten staat: de oversteek naar Europa.

Brussel, Begijnhofkerk. Migranten organiseren een hongerstaking om aan papieren te komen. Een man sterft. Tunesië, Libië. Een grenskamp van Choucha-vluchtelingen vertelt over de gruwel van het oversteken van de Sahara naar het noorden. Luik. In een vluchtelingencentrum vertelt een man in een luchtkamer over zijn oversteek over de Middellandse Zee. Drie momenten van een strijd om te overleven.

Door hun trauma trekken honderden vluchtelingenkinderen zich terug uit de onzekerheid van hun leven naar een comateuze toestand, het zogenaamde 'terugtredingssyndroom'. Dit kan maanden, soms jaren duren. Deze mysterieuze ziekte lijkt alleen in Zweden te bestaan.

Verhalen over jonge Oekraïense dansers en hun overhaaste vlucht naar Nederland. Je ziet hun nieuwe leven als vluchteling. Het voormalige conservatorium in Den Haag is voor hen een toevluchtsoord waar ze hun leven op een rijtje zetten en hun heil vinden in hun vak: dans. De oprichting van een nieuw balletgezelschap, The United Ukrainian Ballet, is een belangrijke houvast om hun leven terug te winnen. Ze vinden troost bij elkaar en er ontstaan hechte vriendschappen. Daarnaast is er de grote liefde voor ballet, voor de dansers de beste manier om zich te uiten.

Waarom halen we de ene vluchteling met onze eigen auto op en laten we de andere verdrinken aan de grenzen van Europa? Beeldmaker Tina Farifteh onderzoekt wie onderaan de empathieladder staat, de mechanismen achter empathie en de gevaren van empathie-erosie. Ze spreekt wetenschappers, mensen die in actie komen, en onderwerpt de kijker aan een experiment: wie zou jij uit een oorlog redden?