Aan de hand van de bevindingen uit de bestseller "The Smartest Guys in the Room" wordt onderzocht hoe het mogelijk was dat de top van het energiebedrijf Enron miljoenen dollars aan bonussen binnenhaalde, terwijl investeerders en personeel hun zuurverdiende spaargeld in rook zagen opgaan. Uit talloze interviews, persoonlijke nota's van de directie en de tapes van de telefoongesprekken van de Enron-traders komt een gitzwart portret van het Amerikaanse kapitalisme - vol onvoorstelbare persoonlijke excessen en een compleet gebrek aan morele waarden - naar voren...

Michael Moore neemt dit keer de globale financiële crisis onder de loep en de economie in de Verenigde Staten, nu Obama het roer heeft overgenomen van Bush. Daarnaast gaat de documentaire over de rampzalige invloed die de heerschappij van de grote bedrijven, en de onstilbare honger naar winst, heeft op het dagelijks leven van de gewone Amerikaan en andere burgers ter wereld.

Korte documentaire: De film toont de ene dag vanaf het wakker worden tot en met het weer wakker worden de volgende ochtend. De alledaagse situaties waaruit veel reclames bestaan, de kleine drama's die ze creëren en oplossen via het product of de dienst die ze verkopen, worden tot één dag samengevoegd. Dit is een film over het alledaagse in de (Duitse of West-Europese) samenleving omdat de reclames deel uitmaken van het alledaagse van de meeste mensen (iedereen die televisie kijkt) en een ideaalbeeld van de samenleving weergeven. De film maakt volop gebruik van herhaling als montagetechniek, op visuele wijze zoals hierboven beschreven, maar ook omdat commercials op verschillende manieren gelezen kunnen worden. Zo duikt Brat-bakfolie op bij de avondscène, wanneer er een ovenschaal op tafel wordt gezet, en later in de reeks over uitgaan naar een klassiek concert, omdat de clip klassieke muziek bevat.