Regisseur Werner Herzog reisde de hele wereld rond om de impact van vulkanen op geologie, de maatschappij en onze verbeelding te onderzoeken. Hij wordt hierbij bijgestaan door vulkanoloog Clive Oppenheimer. Ze bezoeken de meest bijzondere vulkanen in Indonesië, Ethiopië, IJsland en Noord-Korea. Op deze gevaarlijke missie ontmoeten ze mensen die vrijwillig in de schaduw van deze potentieel dodelijke en onvoorspelbare buren wonen en ze praten met wetenschappers.
Op een internationale school in Jakarta zet een leraar filosofie zijn klas voor het blok met het volgende vraagstuk: welke tien leerlingen zouden in het geval van een nucleaire apocalyps plaats mogen nemen in een ondergrondse schuilkelder, om vanuit daar het menselijk ras te doen overleven. De klas bestaat uit twintig leerlingen, dus de helft zal moeten afvallen. Wie zal men kiezen en waarom?
Na de verwoestingen die door de tsunami zijn veroorzaakt, worden de eilanden van een Indiase archipel overspoeld door een nieuwe golf van verwoesting: de stroom van internationale hulporganisaties, die deze premoderne beschaving de 21e eeuw in sleuren. De film toont de deels heroïsche pogingen van de Nicobaresen om in deze wereld te leven zonder te verdrinken.