De regisseur interviewt activisten, politici en historici en combineert dit met archiefbeelden. De titel verwijst naar het dertiende amendement van de grondwet van de Verenigde Staten. In dit amendement worden slavernij en onvrijwillige arbeid per wet verboden.
Documentaire over de Vereniging Rembrandt. In de 19e eeuw verdween veel Nederlandse kunst naar het buitenland, totdat de Vereniging Rembrandt in 1883 opstond om daar een stokje voor te steken. Vandaag, 140 jaar later, is de Vereniging nog steeds medebepalend voor wat kunstliefhebbers in de Nederlandse musea te zien krijgen. In hun kroonjaar staat de Vereniging voor een lastige keuze: zullen zij de grootste bijdrage uit hun geschiedenis leveren aan de aankoop van Rembrandts De Vaandeldrager? Het bedrag van 175 miljoen dat voor het schilderij nodig is, leidt tot discussie. Is dit geld wel goed besteed?
Het is 1892 en Kate Sheppard vertelt het verhaal van de stemrecht campagne - een strijd die zal voortduren tot september 1893.
Chronicles from Kashmir probeert een gevoel van ‘evenwicht’ te creëren: tussen verschillend gepositioneerde stemmen die naar voren komen als er over Kasjmir wordt gesproken; tussen verschillend geplaatste verhalen op het spectrum ‘slachtoffer’/‘dader’. Hoewel er een onvermijdelijke reeks politieke commentaren door het hele werk loopt – een politieke stroming waaraan niet kan worden ontkomen als we het over Kasjmir hebben – omarmt Chronicles from Kashmir geen enkele politieke ideologie. We zien onszelf als kunstenaars en docenten, die esthetiek en pedagogie gebruiken om een publiek te betrekken met verschillende perspectieven vanuit/over de Vallei.