Warschau, 19 september 1940: Witold Pilecki, een Poolse officier, werd gevangengenomen tijdens een aanval van het Duitse leger. Deze man organiseerde alles om gearresteerd te worden, geïnterneerd te worden in Auschwitz en te infiltreren in het vernietigingskamp. Pilecki wil een verzetsnetwerk creëren in het hart van Auschwitz en een opstand van binnenuit uitlokken om de gevangenen te bevrijden. Deze film volgt het verhaal van een van de grootste verzetsstrijders uit de Tweede Wereldoorlog, aan de hand van de compilatie van rapporten die de infiltrant vanuit het concentratiekamp waar hij werd vastgehouden naar Londen smokkelde. Toch zijn de Pilecki-rapporten niet in de geschiedenisboeken terechtgekomen. Waarvoor ? Ze verontrustten de geallieerden, die er in 1945 de voorkeur aan gaven discreet te blijven over wat ze werkelijk ‘wisten’ over Auschwitz. Net als de Sovjets, die de naam van deze figuur van het Poolse verzet graag uit het geheugen wilden wissen.

Steven Okazaki presenteert een diep ontroerende kijk op de pijnlijke erfenis van het eerste – en hopelijk laatste – gebruik van kernwapens in oorlog. Met interviews met veertien overlevenden van de atoombom - waarvan velen nog nooit eerder in het openbaar hebben gesproken - en vier Amerikanen die nauw betrokken waren bij de bombardementen, biedt White Light/Black Rain een gedetailleerd onderzoek naar de bombardementen en de nasleep ervan.

The Times of Harvey Milk is een documentaire van Robert Epstein over de eerste openlijke homoseksueel die in de VS een politieke functie bekleedde. Milk, gemeenteraadslid in San Francisco, werd door een tegenstander vermoord, wat hem tot een martelaar van de homobeweging maakte.

Het uitdagende proces dat LHBTQ-vluchtelingen moeten doorlopen om veiligheid en geborgenheid te vinden terwijl ze opnieuw beginnen in de VS, en portretteert vier mensen die naar San Francisco zijn gekomen om hun eigen leven te redden. In de loop van dit onvergetelijke groepsportret ervaren Subhi (uit Syrië), Junior (uit Congo) en Mari en Cheyenne (uit Angola) wegversperringen en triomfen terwijl ze nadenken over hun respectievelijke geschiedenissen en proberen een thuis voor zichzelf te creëren in een omgeving die niet altijd even gastvrij is. Eenmaal in San Francisco krijgen ze te maken met tegenslagen, maar ze behouden allebei de hoop op een betere toekomst: Mari en Cheyenne nemen een album op, Subhi begint een tournee waarin hij spreekt namens Syrische vluchtelingen en vindt liefde, terwijl Junior wordt geconfronteerd met uitdagingen op het gebied van dakloosheid en genderongelijkheid. conformiteit.