Documentaire over het leven van de geniale natuurkundige Stephen Hawking. De film laat zijn leven zien door de ogen van hemzelf, zijn vrienden en zijn familie, vanaf zijn schoolperiode, zijn studie, zijn diagnose met een degeneratieve spierziekte en zijn revolutionaire theorieën over tijd, zwarte gaten en de oorsprong van het universum. Een visueel interessante en bij tijden humoristische kijk op een uitzonderlijk leven.

De kern van de video is een pedagogische workshop over de speciale relativiteitstheorie als onderdeel van het onderwijsproces onder leiding van onze jeugdleiding. Niet om de theorie zelf te begrijpen, maar om de specifieke ontdekking van Einstein te gebruiken als een casestudy om mensen te demonstreren en door het echte menselijke denken te leiden, als iets dat boven zintuiglijke waarnemingen of meningen ligt. We eindigen met het reflecteren op het relativiteitsprincipe in termen van sociale relaties en individuele identiteiten of denkprocessen, waarbij we de vraag stellen: hoe kon Einstein zijn doorbraak bewerkstelligen?

D Carleton Gajdusek won de Nobelprijs voor de ontdekking van prionen - de deeltjes die naar voren zouden komen als de oorzaak van de gekkekoeienziekte - terwijl hij werkte met een kannibalenstam op Nieuw-Guinea. Hij was een ster van de wetenschappelijke wereld. In de loop van de jaren dat hij onder de stammen van de Zuidzee werkte, adopteerde hij 57 kinderen en bracht ze naar een nieuw leven in Washington DC. Zijn adopties werden geprezen als prachtige vaderlijke weldadigheid. Maar op het hoogtepunt van zijn carrière begonnen geruchten zich te verspreiden dat hij een pedofiel was. Gajdusek zou beweren dat als seks met kinderen oké was in hun eigen culturen, hij niet verkeerd was om mee te doen. Hoe kon een grote geest als die van Gajdusek zijn inzicht zo totaal verliezen, en waarom zou de wetenschappelijke gemeenschap waarvoor hij een held was, zo snel in zijn verdediging springen en de beschuldigingen afwijzen? (Storyville)

De Tweede Wereldoorlog loopt ten einde. Tokio is een verwoeste plaats, zonder wet, gedreven door honger en hebzucht. Uit meer dan 100.000 pagina's vrijgegeven CIA-documenten en uren aan nieuw ontdekt beeldmateriaal, opgenomen door Amerikaanse bezettingsaanklachten en particulieren, toont de documentaire Tokio tijdens dit cruciale jaar, Year Zero. Geobserveerd vanuit het perspectief van een jonge man die zich in de tijd waant, onthult de NHK-documentaire met kleurenbeelden en ultramoderne videotechnieken hoe een wanhopige bevolking wordt gepubliceerd als de fundamenten van de huidige megalopolis.