In 1944 ontsnapten twee gevangenen op miraculeuze wijze uit Auschwitz. Ze vertelden de wereld over de gruwel van de Holocaust en wierpen een van de grootste morele vragen van de 20e eeuw op.

Hamburg, Duitsland, 1939. Een overtocht met het passagiersschip St. Louis lijkt de laatste hoop op redding voor meer dan negenhonderd Duitse joden die, wanhopig om te ontsnappen aan de gruwelijke vervolging waaraan ze door het nazi-regime worden onderworpen, van plan zijn naar Cuba te emigreren.

Martin Miller is de zoon van wijlen Alice Miller, een gerenommeerd psychoanalyticus die verantwoordelijk is voor grote vooruitgang in het begrijpen van de kinderpsychologie en in de strijd tegen kindermisbruik. Hij was zelf een kind dat door zijn vader werd geslagen en door beide ouders psychologisch werd lastiggevallen. Op meer dan 60-jarige leeftijd onderneemt hij een reis en gaat hij de familieleden van zijn moeder ontmoeten om het te begrijpen. Een reis die hem meeneemt naar de donkerste uren van de 20e eeuw.

In september 1943 besloten zeventig Joodse gevangenen uit het doorgangskamp Drancy een tunnel te graven om te ontsnappen. Bijna twee maanden lang tekenden ze om de beurt dag en nacht. Maar een paar meter van het doel ontdekt de SS hun list. Veertien van hen werden onmiddellijk ontmaskerd. Ze werden gearresteerd en vervolgens gemarteld en naar de vernietigingskampen gedeporteerd. Niet afgeschrikt door hun eerdere mislukking, proberen ze te ontsnappen uit de trein die hen naar Auschwitz brengt...

Deze documentaire onderzoekt de totstandkoming van het Holocaust Memorial in Berlijn, ontworpen door architect Peter Eisenman. Ook wordt de reactie van het Duitse publiek op het voltooide monument getoond.

Sovjet-documentaire opgenomen vlak na de bevrijding van Auschwitz. Ot werd door de Sovjet-aanklager als bewijsmateriaal gebruikt tijdens de processen van Neurenberg. In 2014 werden beelden gemaakt door cameraman Aleksandr Vorontsov, evenals zijn interview in 1986 voor de Duitse televisie, opgenomen in Andre Singers documentaire ‘Night Will Fall’.

Ter gelegenheid van de 75e verjaardag van de bevrijding van Auschwitz kijkt Wolf Blitzer van CNN terug door de ogen van degenen die daar gevangen zaten.