De echte droom van de Amerikaanse predikant Martin Luther King beperkte zich nooit tot burgerrechten. Hij hoopte op een rechtvaardig Amerika, waar armoede geen plaats meer zou hebben. Sociale gelijkheid was voor hem de enige garantie op een echte emancipatie. De laatste vier jaar van zijn leven mobiliseerde hij al zijn energie om deze ‘andere droom’ te verwezenlijken. Maar er waren veel obstakels: hij werd geminacht door het blanke, racistische Amerika, in de steek gelaten door de politieke klasse, maar ook door sommigen van zijn eigen volk, die besloten het principe van geweldloosheid de rug toe te keren.
Steven Okazaki presenteert een diep ontroerende kijk op de pijnlijke erfenis van het eerste – en hopelijk laatste – gebruik van kernwapens in oorlog. Met interviews met veertien overlevenden van de atoombom - waarvan velen nog nooit eerder in het openbaar hebben gesproken - en vier Amerikanen die nauw betrokken waren bij de bombardementen, biedt White Light/Black Rain een gedetailleerd onderzoek naar de bombardementen en de nasleep ervan.
Deze korte documentaire concentreert zich op het waargebeurde verhaal van Alfons Heck, die als beïnvloedbare 10-jarige jongen tijdens de Tweede Wereldoorlog een hooggeplaatst lid werd van de Hitler-jeugdbeweging. Het verhaal wordt in zijn eigen woorden verteld. Deze film werd oorspronkelijk uitgezonden als onderdeel van de serie 'America Undercover' op HBO.
Dit 'March of Time'-artikel onderzoekt de vele problemen, zowel menselijk als economisch, waarmee de geallieerden in hun respectievelijke zones van Duitsland (VS, Engeland en Rusland) te maken kregen na het einde van de Tweede Wereldoorlog, en de geallieerde bezetting van wat werd na het naziregime van Adolf Hitler uit het land verlaten. De kwesties van de Koude Oorlog waren nog niet volledig aan de oppervlakte gekomen, dus deze inzending, met vluchtige blikken in elke Zone van die tijd, schetste welk economisch herstel er tegen het einde van 1946 was geboekt, en hoe de gemiddelde Duitse burger van 1946 leefde... of kon rondkomen.
Jeroen Robert Kramer, bekroond fotograaf, is door tien jaar lang oorlogsfotografie getraumatiseerd en vastberaden een nieuwe start te maken als kunstenaar. In zijn woonplaats Beiroet ontmoet hij Monsieur Khiar, een oudere Libanese man die ondanks de burgeroorlog die hij doorstond zijn liefde voor het leven, de kunst en de literatuur niet verloren heeft. Kramer wil Monsieur Khiar fotograferen, hem volgen in zijn wandelingen door de oude wijken van Beiroet en notities maken van Khiars mijmeringen over de wereld. Hij wil daarmee zijn eigen herinneringen aan oorlog en geweld omzetten in kunst. Als Monsieur Khiar hem te kennen geeft dat hij niet gefotografeerd wil worden, verandert Kramers fascinatie in een obsessie.
'The Star-Spangled Banner' is bij iedereen bekend en wordt gewaardeerd om zijn krachtige melodie en meeslepende teksten. En toch kent slechts ongeveer 40% van de Amerikaanse burgers alle woorden. En nog minder kennen de betekenis ervan. Ga met ons mee terug naar 1814, toen Washington D.C. tijdens de ‘Tweede Onafhankelijkheidsoorlog’ door de Britten werd aangevallen en de fundamenten van de Amerikaanse democratie tot rokend puin werden gereduceerd. We onderzoeken de strijd die getuige Francis Scott Key inspireerde om de laatste momenten ervan te vereeuwigen, en onthullen vervolgens hoe zijn gedicht in een volkslied veranderde.