Warschau, 19 september 1940: Witold Pilecki, een Poolse officier, werd gevangengenomen tijdens een aanval van het Duitse leger. Deze man organiseerde alles om gearresteerd te worden, geïnterneerd te worden in Auschwitz en te infiltreren in het vernietigingskamp. Pilecki wil een verzetsnetwerk creëren in het hart van Auschwitz en een opstand van binnenuit uitlokken om de gevangenen te bevrijden. Deze film volgt het verhaal van een van de grootste verzetsstrijders uit de Tweede Wereldoorlog, aan de hand van de compilatie van rapporten die de infiltrant vanuit het concentratiekamp waar hij werd vastgehouden naar Londen smokkelde. Toch zijn de Pilecki-rapporten niet in de geschiedenisboeken terechtgekomen. Waarvoor ? Ze verontrustten de geallieerden, die er in 1945 de voorkeur aan gaven discreet te blijven over wat ze werkelijk ‘wisten’ over Auschwitz. Net als de Sovjets, die de naam van deze figuur van het Poolse verzet graag uit het geheugen wilden wissen.
Dit is het verhaal van een ongelooflijke opkomst aan de macht, de meest uitgebreide documentaire over Hermann Göring ooit gemaakt. Hij was een man met vele gezichten: ijdel, ambitieus, brutaler dan alle andere volgelingen van Hitler, maar toch de populairste nazi-functionaris van allemaal, soms zelfs populairder dan Hitler zelf. Hij belichaamde de joviale kant van het Derde Rijk. Toch richtte dezelfde man die losbandige bacchanalen organiseerde ook de Gestapo op, zette de eerste concentratiekampen op en liet zijn eigen kameraden vermoorden tijdens de zuivering van 1934. Deze unieke persoonlijke documenten vormen de grootste en belangrijkste filmvondst uit het nazi-tijdperk in afgelopen jaren.
In deze documentaire, die gebruikt werd als propaganda in het Amerikaanse leger tijdens de Tweede Wereldoorlog, wordt een antwoord gegeven op de vraag waarom Amerika in deze oorlog meevocht.
Deze documentaire is een boeiend verslag van de verdediging van Wake Island door een klein contingent Amerikaanse mariniers en civiele aannemers. Van 8 tot 23 december 1941 verijdelden de verdedigers een luchtaanval en een poging tot amfibische landing van een marine-taskforce voordat ze uiteindelijk werden overweldigd door de derde poging van de Japanse keizerlijke marine.
Aan het einde van de Eerste Wereldoorlog legde het Verdrag van Versailles de voorwaarden vast voor vrede in Europa. Het doel voor de zegevierende mogendheden was om Duitsland herstelbetalingen te laten betalen. Maar een decennium later werd de veroordeling van 'Versailles' een krachtige hefboom voor de nazi's om aan de macht te komen, aangezien deze herstelbetalingen het begin zouden markeren van de vernedering van het Duitse volk en het gevoel zouden voeden dat ze een hopeloze toekomst hadden gekregen. In de 20 jaar die volgen op het einde van de Eerste Wereldoorlog, zal de kwestie van herstelbetalingen en verantwoordelijkheid de internationale betrekkingen effectief vergiftigen. De negatieve impact van het verdrag gaat veel verder dan de Tweede Wereldoorlog, aangezien de nieuwe Europese grenzen die het implementeerde in de twintigste eeuw tot veel conflicten leidden.