Theaterregisseur Caden is druk bezig enkele lastige zaken in zijn leven op orde te krijgen. Zo probeert hij een levensechte replica van New York voor zijn nieuwste theaterproductie te realiseren, de diverse vrouwen in zijn leven onder controle te houden en op het einde van de dag alles te bespreken (waaronder de reden waarom hij denkt dat hij sterft) met zijn therapeute.

Leraar Rainer Wenger start tijdens een studieweek met als onderwerp 'Staatsvormen' een project in zijn klas met de bedoeling een dictatuur voelbaar te maken. Wat vrij onschuldig begint met begrippen als groepsdruk en discipline ontwikkelt zich na enkele dagen in een serieuze beweging met als naam 'Die Welle'. Al op de derde dag beginnen de scholieren andersdenkenden uit te sluiten.

1814. De dag dat Edmond Dantes zijn verloving met de mooie Mercedes bekend maakt, wordt hij gearresteerd. Zonder enige vorm van proces of maar te weten waarom, wordt hij levenslang opgesloten. Al die tijd in de gevangenis denkt hij maar aan één ding: ontsnappen en wraak nemen.

Emilie reist voor een avond naar Nantes en ontmoet er Gabriel. Beiden vinden elkaar aantrekkelijk, maar ze hebben elk reeds een eigen leven. Ze weten dat ze elkaar waarschijnlijk nooit meer zullen terugzien. Hij zou haar graag willen zoenen. Zij eveneens, maar zij herinnert zich het verhaal van iemand anders, een getrouwde vrouw die met haar beste vriend zoende. Een onschuldige kus die voor haar geen gevolgen had mogen hebben, maar anders uitpakte.

Elsa (Shirley MacLaine) is een gezellige, gepensioneerde en levendige vrouw die in een appartement in New Orleans woont. Wanneer op een dag de puriteinse weduwnaar Fred (Christopher Plummer) zijn intrek neemt in het complex kibbelen en flirten de twee als oude geliefden. Fred wil gewoon met rust gelaten worden maar Elsa wil daar niets van weten.

Bruce Springsteen stelt zijn baanbrekende album 'Nebraska' uit 1982 samen terwijl hij worstelt met een depressie.

Het lyrisch-dramatische verhaal is gebaseerd op het lot van de Moskouse intellectueel Yuri Kazakov (1927-1982), een getalenteerde Sovjetschrijver, scenarioschrijver, muzikant, reiziger en expert op het gebied van het Noorden. De titel van de film is ontleend aan de titel van het laatste onvoltooide verhaal van de schrijver. Het laatste filmwerk van Elena Mayorova (de rol van Death), geuit door Yulia Rutberg. 'Dit is niet weer een biografische film. Het is iets associatiefs. De actie speelt zich af in het heden en het verleden, en in een surrealistische omgeving waar de motieven van Kazakovs verhalen “Trali-vali”, “Blauw en Groen”, “In een droom huilde je lang” en andere elkaar kruisen. De held kan gemakkelijk Stalin ontmoeten of wodka drinken met een dakloze in de kelder. De film moet een gelegenheid worden voor reflectie op het lot van de intellectueel in het socialistische tijdperk.” - Arkady Kordon. Er worden motieven uit Ivan Bunins verhaal “Chang's Dreams” gebruikt.