One Life vertelt het inspirerende, waargebeurde verhaal van Sir Nicholas Winton, door wiens inspanningen aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog meer dan zeshonderd voornamelijk Joodse kinderen uit de handen van de Nazi’s werden gered. Jarenlang zette hij en een aantal vrienden zich in om de kinderen veilig naar het Verenigd Koninkrijk te brengen, waar zij veelal geadopteerd werden door Britse gezinnen. Vijftig jaar later, in 1988, verwijt Nicholas zichzelf echter dat hij niet genoeg heeft gedaan om alle kinderen te redden. Pas als het BBC-programma 'That's Life!’ hem uitnodigt om in hun programma te verschijnen, gebeurt er iets waardoor hij eindelijk in het reine begint te komen met het schuldgevoel en verdriet dat hij al vijf decennia met zich meedraagt.

Middels archiefbeelden en interviews wordt het verhaal van de Duitse bezetting van Frankrijk, met de nadruk op de stad Clermont-Ferrand, tijdens de Tweede Wereldoorlog verteld.

De oma van de verteller wordt als jong meisje uitgehuwelijkt aan een veel oudere man op het einde van de jaren 20 in China. Ze wordt in een draagkoets naar haar man gebracht. Onderweg worden ze overvallen en één van de dragers, de opa van de verteller, redt haar.

De meeslepende film van Marcel Ophuls beschrijft de gruwelijke erfenis van het hoofd van de Gestapo, genaamd 'De Slager van Lyon'. Barbie was verantwoordelijk voor meer dan 4.000 doden in bezet Frankrijk tijdens de Tweede Wereldoorlog en zou in 1951 – met hulp van de VS – naar Zuid-Amerika ontsnappen, waar hij woonde totdat een wereldwijde klopjacht leidde tot zijn arrestatie in 1983 en het daaropvolgende proces.

Ouders proberen te begrijpen waarom hun kinderen vanuit Groot-Brittannië zijn gereisd om zich bij het Koerdische leger aan te sluiten in hun strijd tegen Isis, in Syrië, waar ze zijn omgekomen in de strijd tegen de oorlog van iemand anders.

Op bevel van Himmler ontwikkelde de SS, geboren uit de wanorde van de Weimarrepubliek, zich tot een groot privéleger. Vanuit deze staat binnen de staat, chaotisch en corrupt, viel al snel de Waffen-SS op, wier strijdkracht alleen werd geëvenaard door de angst en haat die zij bij allen inboezemden. Tijdens de lange periode van terugtrekking en neergang van de Duitsers bleef hun strijddiscipline onveranderd en hun gevechtsijver tot op het laatste moment ongeëvenaard. Na de oorlog moest Hitlers sinistere macht verantwoording afleggen voor de donkerste misdaden van het naziregime.

In 1956 produceerde de Zweedse regisseur Tore Sjöberg (1915-1980) de documentaire “Krigsförbrytare”, buiten Zweden uitgebracht als “Secrets of the Nazi Criminals”. Onderwerp is het proces tegen de belangrijkste nazi-oorlogsmisdadigers in Neurenberg, dat plaatsvond van 20 november 1945 tot 1 oktober 1946. De vermelding dat het de originele, ongecensureerde versie betreft, maakt nieuwsgierig.

Easy Company, het 2de bataljon van het 506th Parachute Infantry Regiment van de 101st Airborne Division, vocht zich een weg door Europa, bevrijdde concentratiekampen en bracht in april 1945 een overwinningstoast uit in de schuilplaats van Hitler. Veteranen van Easy Company vertellen, samen met de families van drie overleden anderen, over hun verschrikkingen en overwinningen, de banden die ze hebben gesloten en de vrienden die ze hebben verloren.