Een verslag van het leven en werk van de controversiële Duitse orkestdirigent Herbert von Karajan (1908-89), gevierd als een van de grootste muzikanten van de twintigste eeuw.

In 1981 wordt een film over de tegenslagen van een Duitse U-boot bemanning in 1941 bijna veertig jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog een wereldwijde hit. Miljoenen kijkers wereldwijd maken Das Boot tot de internationaal meest succesvolle Duitse film aller tijden. Maar door meningsverschillen over het script, ongelukken op de set en stemmen die de makers ervan beschuldigden de oorlog te verheerlijken, stond het project vele malen op het punt te worden geannuleerd.

De afgelopen jaren zijn Nederland en België belangrijke knooppunten voor de drugshandel in Europa geworden, waarbij bijna 80% van de cocaïne op het continent via Rotterdam of Antwerpen passeert. Dit heeft geleid tot de opkomst van de ‘Mocro Mafia’, criminele netwerken van Nederlanders van Marokkaanse afkomst. Deze bendes begonnen met het smokkelen van hasj uit Marokko, maar gebruiken nu dezelfde routes voor de meer winstgevende cocaïnehandel, afkomstig van Latijns-Amerikaanse kartels. Als gevolg hiervan is de ‘Mocro-maffia’ een van de rijkste criminele organisaties ter wereld geworden, die alleen al in Antwerpen naar schatting vijftig miljard euro per jaar genereert – 10% van de Belgische begroting.

Op dit moment gebeurt het inkopen van wiet via 'de achterdeur'. Wat legaal wordt verkocht, wordt illegaal ingekocht. Eind 2019 was het startpunt van een vierjarig experiment waarbij onder staatstoezicht gekweekte wiet legaal wordt verhandeld. Dit zou moeten leiden tot minder criminaliteit, en betere kwaliteit wiet met minder schadelijke stoffen. Na een strenge selectieprocedure worden tien telers geselcteerd die deze overheidswiet mogen gaan leveren. Bromet volgt de doorgewinterde kweker John - die zijn kwekerij zo legaal en transparant mogelijk wilde runnen, maar toch alles verloor na een rechtszaak - en de zakenmannen van plan C die voor het eerst wiet willen gaan telen. Daarnaast interviewt Bromet de coffeeshophouders, betrokkenen politici en zowel voor- als tegenstanders. In 2024 is een vervolgdocumentaire gemaakt.

Frans Bromet volgt verschillende wietkwekers die door een loting zijn aangewezen als eerste leveranciers van legale wiet. Vervolg op de documentaire 'Legale wiet' uit 2021. Tien kwekers zijn door een loting aangewezen als de eerste legale wietkwekers voor een experiment dat vier jaar zou duren. Het gaat om grote ondernemingen waar veel geld wordt uitgegeven om de grote productie van cannabis mogelijk te maken. Maar het werkelijke experiment is nog steeds niet volledig uitgerold. Slechts in een paar steden komt mondjesmaat de legale wiet in de coffeeshops te liggen. De grootste problemen waar de kwekers en verkopers mee te maken krijgen zijn de leveringsvoorraden en de ingewikkeldheid van het track- en trace systeem. Elke verplaatsing van de wiet moet geregistreerd worden. En dat is met een falend computersysteem bijna onmogelijk. De toekomst van het experiment blijft zo, vier jaar na de aankondiging nog steeds zeer onvoorspelbaar.

Griendtsveen, een pittoresk dorpje in de Peel op de grens tussen Limburg en Brabant, dreigt haar basisschool De Driehoek te verliezen. De school, die al jaren het kloppend hart is van het dorp, staat op het punt haar deuren te moeten sluiten. Documentairemaker Ellis Smulders volgt de leraren en ouders die vastbesloten zijn om hun school te behouden, desnoods door zelf het schoolbestuur te vormen. Lukt het ze om de kern van de hechte dorpsgemeenschap, en daarmee de ziel van het dorp, te behouden?

Wat was de rol van de publieke omroep tijdens de Duitse bezetting gedurende de Tweede Wereldoorlog? De documentaire Het verraad van Hilversum, gemaakt door de Joodse redactie van de EO, schetst een onthutsend beeld van een nationale radio die wordt overgenomen door de nazi’s.