In een democratie regeert het volk per definitie. Maar wat gebeurt er als politici zich niet onderwerpen aan de wil van het volk, maar aan de financiële dictaten van lobbyisten die miljarden uitgeven om de wetgeving in hun voordeel te beïnvloeden? Een trend die wereldwijd is ontstaan, heeft sinds de jaren zeventig groteske proporties aangenomen, vooral in de VS...
Een onderzoek naar het financiële systeem en in het bijzonder de creatie van geld en de rol die centrale banken hierin spelen. Waar komt geld vandaan en hoe komt het dat niet iedereen rijker wordt? Een aantal economen komt aan het woord. Evenals een aantal actievoerders die een alternatief voorstellen.
Michael Moore ergert zich al geruime tijd aan het feit dat de VS eindeloos betrokken is bij diverse oorlogen over de hele wereld. Deze - volgens hem - constante behoefte aan het hebben van een vijand om het militair-industrieel complex levend te houden is hij zat.
Als inkomensongelijkheid een sport zou zijn, zouden de bewoners van 740 Park Avenue in Manhattan allemaal medaillewinnaars zijn. Dit adres heeft het hoogste aantal miljardairs in de Verenigde Staten.
Zes maanden voor de presidentsverkiezingen van 2016 besteedde regisseur Jim Stern al zijn tijd aan het zich focussen op Donald Trump-fans met verschillende achtergronden. Het was een zoektocht naar inzichten en antwoorden, voor alles dat de stijgende aantrekkingskracht van de miljardair zou kunnen verklaren en waarom deze kiezers zich geen zorgen maakten om de zoveel verontrustende dingen die de kandidaat had gezegd en gedaan.
'Waar is mijn geld?' - de vraag die iedereen zich waarschijnlijk wel eens heeft gesteld, vormt het startpunt voor de reis van filmmaker Philipp Enders door de financiële wereld. Geleid door een mobiele app belandt zijn zoektocht naar zijn verloren geld niet alleen bij de Europese Centrale Bank (ECB) en de beurs, maar ook in een Spaanse ruïne. Uit zijn onderzoek blijkt een systeem van afhankelijkheden en het besef dat de crisis in het financiële systeem ook kansen biedt voor verandering. ‘Mammon’ vertelt met een knipoog over de mechanismen achter de ‘nasty Mammon’.