Eind 2012(*), wanneer de Mayawekker afloopt en snoozen geen zin meer heeft, op de drempel van de Dag des Oordeels, verkneukelt Van Peel zich samen met een zaal vol andere overlevers in een finale eindejaarsconference over de dolle fratsen van het laatste rampenjaar. Blij als een brandnetel op een mesthoop. En het wordt spannend! Welke religie had er uiteindelijk gelijk? Spreekt de Oude Man met de baard Arabisch, Hebreeuws of Latijn? Of gewoon plat Antwerps, zoals zovelen in de media tegenwoordig? De pers is alvast lovend over de vorige edities, aan U om het Laatste Oordeel te vellen!

Het kan snel gaan. Het ene moment zit je nog in je overcomplete schuur aan een bromfiets te sleutelen, het andere moment word je opperhoofd van een indianenstam. Maar niet voordat je als trots gezinshoofd met oergezellige kinderen hebt laten zien hoe gastvrijheid bedoeld is. Ondertussen speel je de lead in een musical. Het zou zomaar kunnen. Althans in het absurde universum van komiek, acteur en vlogger Henry van Loon. En in zijn voorstelling Sleutelmoment zou het wel eens allemaal tegelijkertijd kunnen gebeuren.

Na het succes van 'Alienman Smith' stelt Thomas Smith zijn nieuwste show 'Thomas Smith will set you free' voor. In deze voorstelling heeft Thomas het over de ergernissen die zich voordoen tijdens het dagelijkse bestaan, zoals het mysterieuze gedrag van elektronische toestellen, fruitvliegen en kappers, maar ook de vernederende regels die we zelf bedenken, zoals het dragen van een fluovest als je autopech hebt. De show gaat over de vlucht van dit alles in vreemde hobby's als tuning en weekend-cowboys. Thomas zal ook medeleven tonen voor oesters, dieren die hun best gedaan hebben om te kunnen overleven maar niet gerekend hadden op onze rare voorkeuren. Verder maak je ook kennis met Thomas Midgley.

Vliegveld Ter Haxel. Nu nog een kleine speler tussen luchthavens als JFK New York en Orly Parijs. Maar de baanverlenging is bijna een feit en de Hema is bereid gevonden de grote rode letters van het dak te halen. Niets staat derhalve een landing van de belangrijke prijsvechters nog in de weg. Ter Haxel denkt groot! Geef de natuur terug aan het asfalt. Een startbaan met onderweg diverse opstapplaatsen. Uniek in Europa. International Airport Ter Haxel. Nooit meer uit hoeven leggen waar Nederland ligt. Maar dan nu wel aanpakken jongens. Het gerucht gaat dat de eerste boeing al onderweg is. En geen zorgen. Een beetje verloren kerosine kan echt geen kwaad voor uw moestuin. Borst vooruit en laat de pleuris maar uitbreken. Jezelf nooit sparen. Hij die zichzelf spaart krijgt geen rente. Dat kan meteen op een tegeltje.

In 1998 verscheen 'Kalm Aan en Rap een Beetje' in de theaters. Er gaat niets boven Groningen. Maar in zekere zin geldt dat ook voor Vaals. Dat dat inderdaad zo is bleek maar weer eens toen we op de top van de Vaalserberg Herman Fillekers, de bekende cabaretier uit het Hoge Noorden, aantroffen. Hij vertelde ons waarom hij naar Zuid-Limburg was gekomen: 'Mijn humor is erg vermoeiend en daarom kom ik de accu opladen in uw prachtige streek. Het was een hele klim!' grapte de komediant. En we konden ons goed voorstellen dat hij aan een welverdiende vakantie toe was. 'Kalm aan en Rap een Beetje werd opgenomen in De Twentse Schouwburg in Enschede.

Waarom Wigwam? Simpel. Youp vond onlangs zijn vijftig jaar oude wigwam, waarin hij - toen hij klein was - zielsgelukkig was. In de zomer stond het indianententje in de tuin, ’s winters op zolder. In de wigwam zat Youp vaak en was gelukkig. Zielsgelukkig zelfs. Beetje afgesloten en volkomen in zijn eigen wereld. En eigenlijk zit hij daar nog steeds. Vanuit zijn wigwam kijkt Youp al jaren naar de wereld en denkt er het zijne van. Daar schrijft hij zijn columns, zijn theaterprogramma’s en verzint hij zijn verhalen. Het resultaat ziet u in dit typisch Youp-programma, waarin hij praat, schreeuwt, zingt en fluistert met maar één bedoeling: dat u lacht. Hard lacht. Om alles. De wereld, het leven op die wereld en vooral om Youp. Daarom Wigwam!

Heden Soup! is het eerste soloprogramma van Wim Helsen. Met een minimum aan middelen, maar met een maximum aan tekstuele vondsten speelt Helsen een intrigerend spel met soep lettertjes, dat even verrassend als meeslepend is. Het verhaal lijkt volstrekt absurd, maar biedt gaandeweg een steeds schrijnender inkijkje in de gekwelde binnenwereld van de ik. guur. Heden Soup! is tot in zijn vezels authentiek, dramatisch intelligent gecomponeerd en door zijn indrukwekkende spel van een grote, soms ontroerende theatrale zeggings kracht. Wim Helsen heeft met Heden Soup! een programma gemaakt dat nergens op lijkt.

Most Wanted is zijn nieuwste theatershow. En deze show is tijdens de gehele tour uitverkocht geweest! Er kan dus met recht gezegd worden dan Najib immens populair is.

Democlash is scherper, kritischer en zo mogelijk nog hilarischer dan zijn twee vorige shows. De ‘zever’, ‘bullshit’ en angsten die over ons worden uitgespuwd door media en politici zijn nog steeds gevaren voor onze westerse maatschappij. In Democlash vecht Nigel Williams terug via de lachspieren. Kijk mee en lach, nu het nog mag!

In Nikè keert Lenette van Dongen terug op het cabaretpodium als een stand up-comediènne. Dat blijkt een zeer geslaagde keuze, want de stijlvorm is haar op het lijf geschreven. Alles wat haar de afgelopen jaren tot een groot vakvrouw heeft gemaakt, komt in deze voorstelling samen. Zij opent haar dagboek en paart voor iedereen zeer herkenbare en hilarische ontboezemingen aan even zo herkenbare twijfels, verdriet en gemiste kansen van een vrouw die een nieuwe levensfase is ingegaan. Indrukwekkend soepel treedt ze in gesprek met de zaal en schept zo op knappe wijze een sfeer waarin de lach kan plaatsmaken voor de pijn van het leven. Het is even wennen dat een zangstem als die van Van Dongen in Nikè slechts één keer te horen is, maar juist in dít programma wordt haar zang uiteindelijk niet gemist.

Roedel is een hilarisch verslag over het pad naar leiderschap in bange dagen. Hilarisch, omdat kijken naar struikelen nou eenmaal veel leuker is dan een winnaar glansrijk over de streep te zien rennen. Lenette van Dongen: “Ik lig opgerold in de hondenmand. Mijn hond zit op de bank en krabt zich achter de oren. Zodra zij blaft, zal ik blij opspringen en doen wat mijn roedelleider zegt. Iets is hier niet goed gegaan.” Hoe geef je leiding aan de lastigste persoon in de wereld, namelijk jezelf? Hoe ga je om met verlangens en gevoelens, eenzaamheid, dromen en jaloezie? Hou je jezelf groot, of omarm je de onverschilligheid?

Comedytrain presenteert: Daniel Arends Live opgenomen in Toomler.

Geluk? Geluk zit ‘m in de kleine dingen. Dat weet Najib Amhali, pasgetrouwd en net vader, als geen ander. In zijn achtste avondvullende show, spat het plezier van Najib af. Als vanouds! Wervelend en vol muziek, dankzij de band Plus Supportact. I Amhali gaat over niemand minder dan… mister Amhali himself. Maken de grote mijlpalen in zijn leven Najib ook volwassener? Niet altijd. Zijn vrouw zit daardoor soms met twee kinderen opgescheept… Hij biedt een vrolijke kijk op zijn nieuwe levensgeluk. Want ook dat, zit ‘m in de kleine dingen.

2016. Het beleg van Europa. België wordt ruw wakkergeschud. Horden vluchtelingen belegeren het Europese Fort. Binnen regeert de angst. Erdogan snelt galopperend ter hulp, als een ridder op een wit paard van Troje.

Tien jaar geleden stond Philippe Geubels voor het eerst op het comedy-podium. Snel daarna was er geen houden meer aan. Een stormachtige doorbraak in Vlaanderen volgde. Vier jaar geleden debuteerde hij in de Nederlandse theaters met "Made in Belgium". Een even stormachtige doorbraak was het gevolg en de tour eindigde met uitverkochte shows in Carré. Nu is het tijd voor "Bedankt voor Alles", een show die de "wereldberoemde" Vlaming in zowel Nederland als België op de podia brengt waarin hij onvermoedde kunsten vertoont...

In Onze Henry focust de cabaretier zich op zijn 'eigen' Brabant. Met grappige bespiegelingen en mooie liedjes zorgt hij voor een lach en een traan. De droge, hilarische en soms ietwat onhandige Van Loon schotelt je een knotsgekke voorstelling voor. Echt iets voor onze Henry!

Cabaretier Pieter Derks rekent in Voor wat het waard is op zijn vrolijke en nuchtere manier af met alles wat wij vanzelfsprekend achten. Met de tijdgeest, de waan van de dag, zijn concurrentie. Maar ook met zichzelf. Hij wringt de zaken eens goed uit, draait ze om en bekijkt ze van allerlei kanten. En dan zet hij alles weer op zijn plek.

Het is ondertussen een klassieker: Sjaak Bral die het jaar afsluit. Het is al zijn 25e conference, een jubileum dus! Het wordt een vrolijke voorstelling om dit bewogen jaar vaarwel te zeggen. Natuurlijk zal het coronavirus een plaats hebben in de voorstelling, maar het zal vooral draaien om Bruls Haagse humor en gulle lach!

Comedytrain presenteert: Steef Cuijpers. Live opgenomen in Toomler.

Registratie van de muziektheatershow 'Glitterjurk', waarin Jeroen van Koningsbrugge en Dennis van de Ven koortsachtig op zoek gaan naar het bruisende leven. In een aaneenschakeling van sketches, liedjes, humor en ontroering zoeken ze naar ontspanning, ontsnapping, de liefde en de lust. Het tweetal staat garant voor een muzikale en humoristische belevenis met een glitterende ondertoon en een schitterende band.