1779. De achtjarige Ludwig van Beethoven, bijgenaamd 'Louis', staat al bekend als een muzikaal wonderkind. Hij leert zijn eigen weg te gaan - tot groot ongenoegen van de mensen om hem heen. Enkele jaren later ontmoet hij Mozart in tijden van politieke onrust. Het onconventionele genie en de Franse Revolutie veroorzaken een vuurtje in Louis' hart; hij wil geen meester dienen - alleen de kunsten. Geconfronteerd met tijden van familietragedies en onbeantwoorde liefde, geeft hij het bijna op. Louis bereikt echter in 1792 Wenen om bij Haydn te studeren, en de rest is geschiedenis. Wie was deze man, wiens muziek sindsdien talloze harten en geesten heeft geraakt? Aan het einde van zijn leven raakt de meester geïsoleerd door verlies van dierbaren en gehoor. Maar uiteraard was hij zijn tijd ver vooruit.
Documentaire over de toestand van de dirigeerwereld in de jaren negentig. Uitgezonden als onderdeel van de BBC OMNIBUS-documentaire serie.
De Negende symfonie van Beethoven wordt niet alleen beschouwd als het meesterwerk van de componist, maar ook als een van de grootste creaties uit de muziekgeschiedenis. In vorm en inhoud vertegenwoordigt het een denkbeeldige brug tussen de twee artistieke tijdperken van classicisme en romantiek: hoewel het vierdelige schema gebaseerd is op het traditionele Mozart-Haydn-model, was de opname van een vocale component in het slotdeel een echte innovatie in het symfonische genre van zijn werk Time. Het vierde deel van de Negende symfonie, waarin het orkest wordt begeleid door vier vijfstemmige solisten en een gemengd koor, is het echte hoogtepunt.